Ново изследване показва, че четенето на книги може да увеличи

...
Ново изследване показва, че четенето на книги може да увеличи
Коментари Харесай

Четенето на книги може да удължи живота ви с две години

Ново проучване демонстрира, че четенето на книги може да усили продължителността на живота с до две години, както и да усъвършенства качеството на живота.

Учените са разкрили, че хора, които четат книги даже единствено и 30 минути дневно живеят две години по-дълго спрямо тези, които не четат.

Въпреки взрива на Киндъл и другите типове електронни книги, продажбите на печатни книги се усилват.

Според Нилсен Боокскан над 571 милиона печатни книги са били продадени в Съединени американски щати през 2015 година, което е по-висок резултат от 2014 година.

Много проучвания, които учат изгодите от четене на книги означават, че четенето на книги надалеч не е единствено за минаване на времето.

Добра илюстрация на това е друго проучване, съгласно което четенето на художествена литература може да усъвършенства емпатията у четящите.   

Професор Лука Беви и негови сътрудници настояват, че четенето на книги може да ни помогне да живеем по-дълго – изгода, която мъчно може да се пренебрегне.

Екипът е проучил читателските привички на 3635 души които били на възраст 50 години или повече и техния живот е бил наблюдаван в продължение на 12 години. Фактори като обучение, пол, сватбен статут, благосъстояние, здравословно положение и меланхолия са били следени от екипа.

Предимството на читателите на книги било доста пред тези, които четяли единствено вестници и списания. Последните пък имали преимущество пред тези, които не четяли.

Тези, които четяли книги до 3,5 часа на седмица било със 17% по-малко евентуално да умрат в границите на 12 годишния интервал. Този % се увеличавал до 23% при тези, които четяли повече от 3,5 часа на седмица.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР