Ново изследване на консултантската компания Колиърс интернешънъл (Colliers International) и

...
Ново изследване на консултантската компания Колиърс интернешънъл (Colliers International) и
Коментари Харесай

Очаква се недостиг на студентски жилища в Югоизточна Европа, сочи анализ

Ново проучване на консултантската компания " Колиърс интернешънъл " (Colliers International) и интернационалната правна адвокатска фирма CMS сподели, че в страните в Централна и Източна Европа може да се чака дефицит на студентски жилища през идващите 10 години. Третият взаимен отчет на двете компании преглежда еволюцията на бранша в района и разкрива вижданията на вложителите за този клас активи. България не е включена в проучването.

Наличието на доста евтини, само че по едно и също време с това нискокачествени студентски общежития, вследствие на лимитираните държавни бюджети, подтиква развиването на този заможен сегмент в района, се показва в разбора. Въпреки това, основната демографска смяна, характеризираща се с интензивен растеж на броя на интернационалните студенти, приближава упованията, а може би и достъпността, към интернационалните правила.

Над 32% от вложителите, взели участие в изследването към отчета, споделят, че към този момент имат интензивност или възнамеряват да стартират вложения в студентски жилища. Техните желания са ориентирани предпочитано към Полша (50%), следвана от Чехия (28%) и Унгария (14%). Регистрираното евентуално търсене, обаче, надвишава предлагането в сегмента.

Според отчета, към 2028 година в множеството градове в района ще бъде налице забележителен дефицит на студентски жилища. Ако се приложи моделът търсене – предложение и се съпостави броят на интернационалните студенти в съответния град по отношение на легловата база, се вижда, че към 2028 година най-голямо противоречие ще има във Варшава (-8,399 легла), след което са Будапеща (-3,679), Краков (-1,227), Прага (-1,795) и Братислава (-298). Букурещ е единственият град с позитивен резултат. В този сюжет, при едно легло на стая, цената на наличностите възлиза на 1.22 милиарда евро.

" Студентските разноски не се движат наложително в сходство с икономическия цикъл. Търсенето на този вид крайни консуматори не е толкоз мощно подвластно от растежа на Брутният вътрешен продукт, както да вземем за пример е това на клиентите в сегментите на офисните и индустриалните площи ", разяснява Марк Робинсън, анализатор в " Колиърс ".

Над 87% от вложителите считат, че има забележителен дефицит на предложение на частни студентски жилища в района. На въпроса дали избират да придобият подготвен артикул или да построят, 74% от участниците в изследването са избрали второто.

Студенти, взели участие в изследване през 2017 година, са изразили недоволството си от ниското качество на студентските жилища в района, като Румъния води класацията в този аспект, съответно във връзка с цена, локация, качество и транспортна обезпеченост. Над 20% от участниците в проучването през 2017 година от района, като се изключи тези от Чехия, споделят, че са срещнали финансови усложнения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР