Ново и изключително мощно сканиране на Хеопсовата пирамида с помощта

...
Ново и изключително мощно сканиране на Хеопсовата пирамида с помощта
Коментари Харесай

Сканиране с помощта на космически лъчи може да разкрие скритите „празнини“ в Хеопсовата пирамида

Ново и извънредно мощно сканиране на Хеопсовата пирамида благодарение на галактически лъчи би могло да разкрие повече информация за две мистериозни „ празнини “ в нея.

Най-голямата от тях се намира над огромната изложба – проход, който евентуално води до камерата на фараона Хеопс (също Хофу или Хуфу). Тя е дълга към 30 метра, а височината ѝ доближава 6 метра. Това демонстрират по-стари сканирания на пирамидата.

Археолозите не са изцяло сигурни какво ще открият във въпросната празнота. Тя може да е едно огромно пространство или няколко дребни стаи. Освен това те се надяват да открият и функционалността ѝ - може би най-невероятното съмнение е, че отворът съставлява скритата погребална камера на Хеопс. В най-лошия случай проходът е изпълнявал някаква роля при построяването на самата пирамида.

Хеопсовата пирамида, основана в чест на фараона Хеопс (който цари ок. 2589 – 2566 прочие Хр.). Тя е най-голямата създавана в миналото от античните египтяни и единственото непокътнато знамение на античния свят.

В интервала 2015-2017 година експерти от плана ScanPyramids извършват поредност от сканирания, които проучват мюони – галактически частици, които постоянно падат върху Земята – с цел да засекат евентуални празнини. Именно по този метод през 2017 година са открити и двете празнини.

Сега нов екип възнамерява да сканира Хеопсовата пирамида още веднъж, само че този път с доста по-мощна система, която ще проучва мюоните доста по-подробно. Мюоните съставляват обикновени частици с негативен заряд, които се образуват, когато галактическите лъчи се сблъскат с атомите в земната атмосфера.

Тези високо енергийни частици падат непрекъснато върху Земята (да, безвредни са). Тъй като се държат друго според от това дали си взаимодействат с камък (да речем) или въздух, откриватели могат да употребяват свръхчувствителни детектори, с цел да открият местоположението на частиците и да картографират нови пространства, които не могат да проучат физически (какъвто е казусът с Хеопсовата пирамида).

Илюстрация на вътрешността на Хеопсовата пирамида. Източник: ScanPyramids mission

„ Възнамеряваме да сложим система от телескопи, чиято сензитивност е над 100 пъти по-голяма от оборудването, употребявано неотдавна в Хеопсовата пирамида - пишат учените в arXiv (т.е. техният теоретичен труд към момента не е минал през процедура за анонимно рецензиране). – Тъй като препоръчаните детектори са доста огромни, те не могат да бъдат сложени навътре в пирамидата. Следователно ние ще ги сложим извън и ще ги придвижваме около основата. По този метод ще можем да съберем мюони от всички ъгли, с цел да можем да натрупаме нужния набор от данни. “

„ Използването на доста огромни мюонни телескопи отвън [Хеопсовата пирамида] може да създаде изображения с доста по-висока разграничителна дарба с помощта на огромния брой засечени мюони. “

Детекторите са толкоз чувствителни, че те могат да засекат даже и съществуването на артефакти във въпросните празнини, споделят откривателите.

Екипът е получил позволение от египетското Министерство на туризма и антиките да извърши въпросното сканиране, само че към момента се нуждае от финансиране, с цел да построи оборудването и да го сложи край Хеопсовата пирамида.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР