Новият управител на централната банка на Турция обяви днес, че

...
Новият управител на централната банка на Турция обяви днес, че
Коментари Харесай

Новият централен банкер в Турция видя възможност за по-ниски лихви, искани от Ердоган

Новият шеф на централната банка на Турция разгласи през днешния ден, че има " пространство за маневри " във връзка с паричната политика, намеквайки за идно намаление на главния лихвен % преди значимо съвещание идната седмица, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Мурат Уйсал приказва пред Анадолската организация в първото си изявление откогато бе назначен на поста на 6 юли, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни предшественика му Мурат Четинкая.

Уйсал означи, че от октомври се следи спад на инфлацията и изрази очакване наклонността да продължи през 2019 година на фона на понижаването на ценовия напън и по-слабото вътрешно търсене. " Всички тези развития допускат, че има пространство за маневриране в паричната политика ", сподели Уйсал, само че добави, че е " значително значимо да се поддържа внимателна парична политика ", с цел да се усъвършенства положението на инфлацията.

Очаквания

На 25 юли следва съвещание на Комисията за парична политика на централната банка. Финансовата институция резервира от септември главния си лихвен % на 24 %. Ердоган, съперник на високите лихви, наричани от него " майка на инфлацията ", съобщи, че чака промени в банковата политика, откакто в профил Четинкая от поста, припомня организацията.

Спадналата до 15.7% инфлация и известното възобновяване на лирата спрямо предишното лято помогнаха за това вложителите да одобряват обстоятелството, че ще има малко понижаване на лихвите, написа " Файненшъл таймс ". Нагласите им обаче се трансформираха след уволнението на Четинкая поради упованието, че президентът може да упражни върху него напън за по-драстично орязване на лихвения %.

Ердоган съобщи в края на седмицата, че счита да смъкне и инфлацията и лихвите " съществено " до края на годината. Според цитирания от английското издание Финикс Кейлън, шеф за тактиката на разрастващите се пазари в " Сосиете женерал ", пазарите ще одобряват мъчно бъдещи промени в лихвените проценти поради решението за шефа на централната банка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР