Новият украински президент Володимир Зеленски направи голям удар през уикенда

...
Новият украински президент Володимир Зеленски направи голям удар през уикенда
Коментари Харесай

Зеленски върна задържаните от Русия, но на каква цена

Новият украински президент Володимир Зеленски направи огромен удар през уикенда с сполучливата, първа по рода си замяна на пандизчии с Москва. Този прогрес обаче може да наложи на Киев рискови отстъпки в бъдеще, предизвестяват специалисти и медии.

Встъпил в служба през май, Зеленски - някогашен артист без опит в политиката, извърши едно от предизборните си обещания, като издейства от съветския президент Владимир Путин освобождението на 35-те най-известни украински пандизчии, в това число на кинорежисьора Олег Сенцов и 24-мата моряци, пленени при морски случай в края на 2018 година

" В политически проект това е огромен триумф за Зеленски ", акцентира украинският политически аналитик Володимир Фесенко. Още повече че всички замени с Москва бяха блокирани от три години, а украинските пандизчии, посрещнати в Киев от президента, бяха почетени като герои в цялата страна.

В подмяна обаче Зеленски бе заставен да съобщи на Москва някогашен боен пълководец на проруските сепаратисти, считан за един от основните очевидци по делото за злополуката на малайзийския пътнически аероплан от полет МН17, свален преди пет години над зоната на бойни дейности в Източна Украйна. И защото интернационалното следствие стигна до извода, че боингът е бил свален от съветска ракета, това решение разгневи Холандия, изгубила 196 свои жители в нещастието. Хага на вятъра настояваше Киев да не изпраща този пандизчия в Русия, изрично отричаща да е забъркана в злополуката.

" Висока цена "

" Да предадеш обвинен по делото за МН17 е висока цена " за " една скромна стъпка към мира ", разяснява да вземем за пример авторитетното английско сп. " Икономист ".

Популярният немски ежедневник " Билд " вижда тук даже " двойна победа за Владимир Путин - той си връща единствения арестуван обвинен, а Европа губи част от доверието си в Украйна, пренебрегнала апела на Холандия ".

А поддръжката на Запада пред лицето на Москва е от решаващо значение за Киев, чиито връзки с могъщия му комшия са в небивала рецесия, откогато Русия анексира през 2014 година украинския полуостров Крим и последва война със сепаратистите, взела от този момент близо 13 000 жертви.

Украйна и западняците упрекват Русия, че е подбудител на тази война и доставя бунтовниците с бойци и оръжия, в това число ракетата, послужила за свалянето на МН17, което Москва продължава да отхвърля. Обаче Западът, който наложи наказания на Русия и на собствен ред понесе стопански вреди, е изтощен от петгодишния на практика замразен спор и може да се възползва от случая, с цел да окаже напън на Зеленски да направи и други противоречиви отстъпки, да вземем за пример федерализация на страната, считат специалисти.

Натиск от Запад

" Западът сигурно ще ни притиска да си уредим казуса с Русия. Писнало им е към този момент от него ", признава украински източник, добре осведомен с тематиката.

Според него украинските управляващи ще би трябвало трябва да проявят храброст, " с цел да извлекат оптимално вероятното от това състояние ", залагайки на устрема на Москва да издейства анулиране на глобите. Има обаче " шансове за прочут прогрес " в Източна Украйна, показва той.

На посещаване в Москва през днешния ден са френските министри на външните работи и на въоръжените сили, които ще имат срещи с съветските си сътрудници. Париж желае да се възвърне базата за " доверие " с Русия.

Според Володимир Фесенко " Западът схваща, че съществуват " червени линии ", които Украйна няма да прекрачи ". Но в бързането да реализира съглашение, украинският президент, припрян да постави завършек на бойните дейности и окуражен да върне сепаратистките територии в лоното на Киев, поема риск " да падне в клопките, заложени от Путин ", предизвестява анализаторът.

В този подтекст идната среща за мир в така наречен нормандски формат, която ще събере през септември водачите на Украйна, Русия, Германия и Франция - първата от три години насам, буди известни паники в Украйна.

Договаряйки размяната на пандизчии, Зеленски сподели, че " е подготвен на противоречиви отстъпки, с цел да реализира задачата си ". Но " никой в никакъв случай не е виждал " неговия кротичък проект и " никой не знае какви отстъпки ще склони да направи той " на срещата на върха, отбелязва новинарският уебсайт " Украинска истина ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР