Новият списък включва вноса на 89 стоки на стойност 4

...
Новият списък включва вноса на 89 стоки на стойност 4
Коментари Харесай

САЩ заплашват ЕС с допълнителни мита върху внос за 4 млрд. долара

Новият лист включва вноса на 89 артикули на стойност 4 милиарда $. Съединени американски щати усилиха натиска върху Европейския съюз (ЕС) в продължаващия спор за дотациите за самолетопроизводителите със опасност за спомагателни мита върху вноса на артикули от блока на стойност 4 милиарда $. Късно през вчерашния ден Американското комерсиално посланичество разгласява нов лист от артикули, които могат да бъдат в допълнение обмитени " в отговор на вреди, нанесени от дотациите на Европейски Съюз за самолети ". Това се случва, откакто през април комерсиалното посланичество беше разгласило лист, засягащ вноса на артикули за 21 милиарда $.

Спорът се задълбочава

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Битката сред Вашингтон и Брюксел датира отпреди близо 15 години, когато Европейски Съюз съобщи, че Boeing е получила 19 милиарда $ под формата на противозаконни дотации от федералните и щатските управляващи сред 1989 и 2006 година В същата година Съединени американски щати заведоха сходен иск пред Световната комерсиална организация (СТО) по отношение на европейските дотации за Airbus за интервала от 1968 до 2006 година През годините организацията е решавала в изгода и на двете страни, уличавайки и Съединени американски щати, и Европейски Съюз в нарушавания.

Според калкулации на комерсиалното посланичество дотациите за Airbus предизвикват стопански загуби за Съединени американски щати в размер на 11 милиарда $ годишно.

Новината за новата доза мита идва, откакто американският президент Доналд Тръмп неведнъж насочва закани към Европейски Съюз поради " несправедливи " търговски практики на съюза по отношение на Съединени американски щати. Миналата година Вашингтон наложи мита върху вноса на алуминий и стомана от Европейски Съюз, вследствие на което блокът отговори с сходна мярка върху американски вносни артикули. В предишното президентът на Съединени американски щати също по този начин е заплашвал, че може да наложи спомагателни мита и върху вноса на коли в Съединени американски щати.

Ситуацията в допълнение се утежнява от обстоятелството, че към момента няма реализиран прогрес по комерсиалното помирение, даващо " зелена светлина " за договаряния за понижаване на митата за индустриалните артикули, което Тръмп и ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер реализираха през юли м.г.

Възобновени договаряния с Китай

Новината за задълбочаването на спора с Европейски Съюз идва броени дни откакто стана ясно, че Съединени американски щати и Китай ще възобновят комерсиалните договаряния. Това се случи след сполучлива среща сред Доналд Тръмп и Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Япония. Вашингтон разгласи, че ще отсрочи плануваните мита върху вноса на китайски артикули на стойност 300 милиарда $, както и възбраната американски компании да търгуват с Huawei, в подмяна на което Пекин ще се върне на масата за договаряния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР