Новият роман на Харуки Мураками, един от най-известните японски писатели,

...
Новият роман на Харуки Мураками, един от най-известните японски писатели,
Коментари Харесай

Харуки Мураками издава роман след шест години мълчание - Култура

Новият разказ на Харуки Мураками, един от най-известните японски писатели, ще излезе по книжарниците в Япония през април, съобщи Франс прес. От издателство Shinchosha не разкриват заглавието на новата творба на Мураками, нито тематиката ѝ. Издателите показват единствено, че японският ръкопис е с размер 1200 страници. Книгата ще бъде пусната в продажба на 13 април на цена от 2970 йени (около 22 долара). Електронната версия на романа ще се появи по едно и също време с печатната версия. Това е първият разказ на Харуки Мураками от шест години. Предишната му книга, озаглавена " Убийството на Командора ", беше оповестена през февруари 2017 година

Седемдесет и четири годишният Мураками е един от най-популярните модерни писатели в света. Произведенията му са преведени на към 50 езика. Известният японски публицист неколкократно е номиниран за Нобелова премия за литература.

Творчеството на Харуки Мураками, фантастично, неуместно или реалистично, обгръща четири десетилетия и включва романи, разкази, есета. Сред най-известните му романи са " Хроника на птицата с пружина " (1994), " Кафка на плажа " (2002) и " 1Q84 " (2009).

Адаптираният му за огромния екран роман " Карай колата ми " завоюва " Оскар " за най-хубав интернационален филм през 2022 година


Въпреки че творбите му са извънредно известни както в родината му, по този начин и в чужбина, Харуки Мураками заобикаля известността и доста рядко се появява на обществени места.

Освен постоянното си радиопредаване в Япония, където е диджей, той приказва малко за международните събития отвън книгите си, " тъй като това изисква деликатно обсъждане и асортимент на думите ", споделя Мураками.

През 2021 година в кампуса на университета " Васеда " в Токио е открита библиотека, отдадена на писателя, в която са събрани негови ръкописи и дискография.

Книгите на Мураками можете да си  купите на български.

Искате да знаете повече?

Роден през 1949 година в Киото. Впоследствие фамилията му се преселва в Кобе, където се пробужда ползата му към задграничната литература. Завършва сполучливо литературния факултет на токийския университет, а по-късно става притежател на джазклуб в Шибоя. Като студент взема присъединяване в антивоенното придвижване и се афишира против войната във Виетнам. Прекарва три години в Гърция и Италия, след което се открива в Принстаун и в продължение на четири години преподава в локалния университет. През 1995 година, след земетресението в Кобе и атентата в токийското метро, взема решение да се завърне в Япония. Още първата му книга „ Чуй по какъв начин пее вятърът “ (1979) е отличена с влиятелна премия. Сам той признава, че е повлиян не толкоз от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е разкрила прозорец към света. Преводач е на Чандлър, Фицджералд и други огромни американски създатели, които желае да открие за японската просвета. Харуки Мураками е приет от международната литературна рецензия за един от най-хубавите модерни японски създатели. Той сигурно e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани неведнъж освен в Съединени американски щати и Западна Европа, само че и в Русия, Румъния, Сърбия и прочие Творчеството му е изпълнено с лирика и ониризъм, което изяснява обстоятелството, че всяка от книгите му се продава допълнително от 2 000 000 екземпляра.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР