Новият редовен министър на туризма Зарица Динкова обеща активна работа“

...
Новият редовен министър на туризма Зарица Динкова обеща активна работа“
Коментари Харесай

„Активна работа“: Пореден министър с обещание за туристически гаранционен фонд

Новият постоянен министър на туризма Зарица Динкова даде обещание „ дейна работа “ в посока реализирането на идейния план на някогашния длъжностен министър Илин Димитров за основаването на туристически гаранционен фонд. Това стана ясно от нейните думи при представянето в отрасловата парламентарна комисия на екипа си и целите в работата на ведомството.

Припомняме, че в края на месец март, безусловно в последните си дни като длъжностен министър на туризма, Илин Димитров показа пред сектора и медиите абстрактен план за туристически гаранционен фонд. От сектора се оплакаха, че не са били авансово поканени на среща за неговото разискване, а са разбрали в последния миг.
 С мисъл за изпълнено заричане: Половинчата концепция за туристически гаранционен фонд
Предстоят редица срещи с сектора и заинтересуваните лица, с цел да се доуточнят всички елементи към гаранционния фонд и от септември следва конкретизация, сподели зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на Комисията по туризъм, която се организира в четвъртък.
Какъв беше идейният план?
Превантивен надзор върху активността на туроператорите, наложителна туристическа застраховка и самият гаранционен фонд – това са трите стълба, върху които е създаден идейният план.

Идеята е за фондът в началото да се употребява заемен капитал – 5 млн. лв. или 10 млн. лв. – който ще се възвръща от участниците в него. Вноските ще се дефинират като % от оборота на организациите – 0.1%, което все още значи вноски сред 80 и 1000 лева, прецизираха при представянето на плана през март от МТ.

Замисълът е фондът да покрива изплащането на компенсации над лимита на отговорност по застраховката в случаи на неплатежоспособност, при краткотрайна несъстоятелност (проблем с ликвидността) и при възможни непредотвратими и изключителни условия.
Обещания
От повече от 10 години в България се приказва за основаване на туристически гаранционен фонд. Браншът упорства, а държавното управление дава обещание. И по този начин години наред, без да има действително подхванати ограничения в посока основаването на фонда.

В предишното бе основан план от бизнеса за подобен фонд. Въпросът за съществуването му се изостри при няколко банкрута на туроператори в предишното, само че резултатът от един от тях бе, че се увеличи цената на полицата „ Отговорност на туроператора “. Впоследствие, по време на пандемията, когато поради въведените от страните ограничавания редица пътувания бяха неразрешени, множеството туроператори сложиха същия въпрос.

При липса на подобен фонд и без изясненост дали той би трябвало да се ползва при положение на сходно събитие от международен мащаб, въпросът още веднъж се актуализира. Създаването му бе особено посочено от няколко партии при договарянията за сформиране на държавно управление през есента на 2021 година, само че все пак действителни стъпки не бяха направени.

Предстои да забележим дали новият министър на туризма най-сетне ще задейства действителното основаване на туристически гаранционен фонд.
Приоритети
Осигуряване на удобна среда за сполучлив туризъм, развиване на конкурентноспособност посредством цифрова промяна, позициониране на Бранд „ България “, диверсификация на туристическия артикул. Това са част от задачите, които си е сложила Зарица Динкова като министър на туризма.

Тя разгласи, че се разисква и нова стратегия за разрешаване на въпроса с текучеството на фрагменти в туризма и повишението на квалификацията им посредством образование. И добави, че към този момент се изследват вероятните източници на финансиране, включително се разискват разновидности за разширение на дуалното образование с включването на нови специалности, от които да се възползва секторът.

По време на чуването в комисията министър Динкова сподели, че се чака общият брой регистрации на туристи в местата за настаняване да доближи 4.5 милиона за интервала юни – октомври 2023 година, с което съвсем ще се изравни с резултатите преди Коронавирус рецесията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР