Новият президент вбеси китайците още преди да е назначенПетър Павел

...
Новият президент вбеси китайците още преди да е назначенПетър Павел
Коментари Харесай

Генералът на промяната в Чехия. Кой е Петър Павел?

Новият президент вбеси китайците още преди да е назначен Петър Павел изхвърли Бабиш от политическата сцена
Той ядоса китайците, като първо се обади по телефона на президента на Тайван. В Москва го недолюбват, тъй като е съперник на съветската инвазия в Украйна и като боен знае по какъв начин да раздава заповеди. Чехия преди малко си избра нов прозападно насочен президент-либерал, не изкушен от популизъм и шовинизъм.

Предизвестеният дуел
-->
Бившият шеф на чешките въоръжени сили и някогашен ръководител на Военния комитет на НАТО Петър Павел бе определен на 28 януари за президент на Чешката република. Той победи на балотаж предприемача милиардер Андрей Бабиш, който бе министър-председател от 2017 до 2021 година.

61-годишният военачалник Павел завоюва 58,3% от гласовете, а неговият противник Бабиш - водеща мощ в чешката политика от едно десетилетие насам - получи 41,7 на 100.

Павел ще размени на поста досегашния държавен глава Милош Земан, който поддържа Бабиш за собствен правоприемник.

Земан бе за по-близки връзки с Пекин и Москва, до момента в който Русия не предприе военно нахлуване в Украйна. Тогава той се обърна на 180 градуса. Павел обаче е твърдо насочен на Запад, по тази причина и се чака внезапна смяна във външнополитическите послания, твърди Ройтерс.

Церемонията по встъпване в служба на Павел ще се състои на 9 март в Прага, заяви чешката държавна телевизия.

Президентът в Чехия, съвсем като у нас, е най-вече почетна служба. Сред пълномощията му обаче е назначението на министър-председателите, шефовете на централната банка и конституционните съдии. Той има дума във външната политика, въздействие в оформянето на публичното мнение, може да оказва въздействие върху политиките на държавното управление и е висш главнокомандващ на въоръжените сили.

Бабиш в огледалния свят

Андрей Бабиш (68 г.) опита да притегли на своя страна гласоподавателите, разтревожени от последствията от съветската инвазия в Украйна, като загатна, че неговият съперник може да вкара Чехия в тази война. Магнат в региона на селското стопанство, медиите и химическата индустрия и пети по благосъстояние човек в Чехия, Бабиш пораждаше ред въпроси за двойната си роля на политик и бизнесмен по време на своето ръководство, отбелязва Франс прес.

Най-спорното му изявление от предизборната капания бе, че не би изпратил войски в Полша или балтийските страни, в случай че съдружниците от НАТО бъдат нападнати. По-късно се отметна от думите си.

Обвини Павел, че е бил подготвен от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) комунистически разузнавач, само че не даде доказателство за изказванието си и съпостави съперника си с съветския президент Владимир Путин, напомня Асошиейтед прес.

Все отново Бабиш призна провалянето си и поздрави Павел за успеха му. Той прикани поддръжниците си да одобряват, че е изгубил вота и че Чехия има нов президент.

Елитният парашутист кацна в Прага

Павел, който е обществен либерал, водеше предизборната си акция като самостоятелен и завоюва поддръжката на десноцентристкото държавно управление. Той насочи обръщение за единение, когато се обърна към поддръжници и публицисти на концерт в Прага в при оповестяването на резултатите. " Победиха полезности като истината, достолепието, уважението и смирението ", сподели новоизбраният президент. " Убеден съм, че тези полезности се споделят от голямото болшинство от нас. Струва си да ги създадем част от живота си и да ги върнем в Пражкия палат и в политиката ", добави той.

Този някогашен първокласен парашутист с грижливо поддържана брада и бяла коса е и някогашен шеф на генералния щаб на чешките въоръжени сили. От 2015 до 2018 година заема най-висшия боен пост в организацията на Северноатлантическия контракт. Той ще стане четвъртият президент на Чехия, откогато тя се раздели по кротичък път със Словакия през 1993 година, четири години откакто Чехословакия отхвърли тоталитарния комунистически режим и излезе от орбитата на Москва.

Павел е изявен покровител на участието на своята страна в Европейския съюз и НАТО. Той съобщи поддръжката си за Украйна във войната против Русия и се чака да работи в тясно съдействие с десноцентристкото и прозападно държавно управление на премиера Петър Фиала, което доставя военна и филантропична помощ на Киев. Новоизбраният президент също по този начин е последовател на приемането на еврото - тематика, подценявана от редица чешки държавни управления. Той поддържа еднополовите бракове и осиновяването на деца от хомосексуалисти.

Гняв в Пекин, наслада в Тайван

Анализаторите побързаха да посочат, че външната политика и дипломацията ще бъдат мощната му страна, само че той като че ли леко ги опроверга. Новоизбраният президент на Чехия н единствено организира телефонен диалог с тайванския държавен глава, само че се ангажира да укрепи връзките на неговата страна с Тайван.

Телефонният диалог мигновено провокира гнева на Пекин. Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин упрекна Павел, че не държи на думите си и не може да му се има вяра. Китай е изразил мощно неодобрение от телефонния диалог и е възразил остро пред Чехия, заяви тя.

Говорителката на китайското външно министерство разкритикува новоизбрания чешки президент, че се е отметнал от позицията си, че претенциите на Пекин за самоуправляващия се остров би трябвало да бъдат зачетени.

Наблюдатели дефинираха диалога като дипломатически пробив за Тайван, с който Чехия публично не поддържа връзки. Китай пък счита острова за своя територия.

Премиер и президент - в една лодка

Вторият тур на президентските избори в Чехия беше борба сред " демокрацията, зачитането на конституцията и прозападната ориентировка против популизма, лъжите и пристрастията към Русия ", съгласно премиера Петър Фиала. На тези избори някогашният министър председател Андрей Бабиш претърпя второто си проваляне в огромната чешка политика.

На вота за парламент през есента на 2021 година Бабиш загуби премиерския пост от Фиала, някогашен ректор на университет и началник на Гражданската демократическа партия (ODS), чийто създател е някогашният президент на републиката Вацлав Клаус.

В лицето на Павел чехите виждат сериозен и интроспективен боен воин, който споделя, че има намерение да възвърне достолепието на президентския пост след десетилетие в него на Милош Земан - популист, който заболяването и биологията едвам не лишиха от политическата сцена.

" Популизмът е казусът на нашето време ", разгласи Петър Павел в Туитър предишния юни, месеци преди да разгласи кандидатурата си. Анализаторите обаче не са толкоз уверени, че времето на популизма е изтекло в Чехия. Въпреки че Павел съумя на изборите, това е единствено една извоювана борба. Борбата сред либерално-демократичния и популисткия лагер ще продължи, безапелационни са познавачите на чешката политика.

Новият държавен глава ще би трябвало да държи сметка за рекордната инфлация в тази страна членка на Европейски Съюз и НАТО с 10,5-милионно население, а също и за внушителния държавен недостиг, обвързван с войната в Украйна.

Гафът на Бабиш

Още от първия тур при започване на януари съществена тематика на изборния спор бе войната в Украйна. На предизборните плакати на Бабиш се наблягаше, че той няма да въвлече страната в този спор. " Аз съм посланик, а не боец ", заявяваше той. Запитан по време на телевизионни диспути дали е подготвен да изпрати войски, в случай че Полша или балтийските страни бъдат нападнати, Бабиш отговори: " Не, несъмнено не ". После той написа в Туитър, че е бил погрешно свестен, само че неприятното към този момент беше сторено, четирите страни, за които го бяха питали, демонстрираха, че той ги е ядосал.

Павел разяснява тогава, че Бабиш " живее вероятно в различен един свят ", и назова неуместно предлагането му да провежда в Прага среща на върха, отдадена мира, с присъединяване на Русия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР