Новият премиер на Шотландия от пакистански произход и новият кмет

...
Новият премиер на Шотландия от пакистански произход и новият кмет
Коментари Харесай

Близкоизточни медии обилно отразяват политически назначения в Европа

Новият министър председател на Шотландия от пакистански генезис и новият кмет на Франкфурт от сирийски генезис, са необятно отразени в близкоизточните медии. Анализ за novini.bg проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

За пръв път в историята на Шотландия, страната която е част от Обединеното кралство, има министър председател от пакистански генезис.

По време на избора за водач на ръководещата Шотландска национална партия /ШНП/ Хамза Осаф съобщи, че ще се бори за самостоятелност на страната, както и за връщането й в границите на Европейския съюз. Той съумя да събере 52% от гласувалите и незабавно съобщи, че ще бъде министър-председател на цяла Шотландия. През 2011 година той влиза за пръв път в шотландския парламент, а седем години по-късно става  министър на правораздаването. Неговото семейство идва в Обединеното кралство за пръв път през 60-те години на предишния век. Баща му прави сполучлива кариера като счетоводител в Единбург, а майка му, родена в Кения произлиза от южноазиатска страна. Роден през 1986 година Хамза Осаф учи политически науки в университета в Глазгоу. Първата му брачна половинка, Жил Литго е служителка на ШНП, с която се разделя след седем години взаимен брак. Настоящата му брачна половинка – Надия Нахле, член на ШНП е родена в Шотландия. Нейният татко е палестинец от Газа. Дъщерята му се споделя Амал.    

    

Кандидатът на Германската социалдемократическа партия Майк Жозеф съумя да завоюва кметската конкуренция с 51,7% във Франкфурт -

икономическата столица на Германия, която постоянно е наричана и икономическа столица на Европа. Неслучайно там се намира Европейската централна банка, която дефинира паричната политика на страните-членки на еврозоната.

Майк Жозеф е сириец, роден през 1983 година в град Камишли, Североизточна Сирия. Не е ясно дали не е кюрдски генезис, защото този град е столицата на кюрдската автономност в Сирия. В нея болшинството от жителите са точно сирийски кюрди. Жозеф идва със фамилията си като емигрант, когато е на 4 години. Получава отлично приблизително и висше обучение в Германия, изучавайки инженерство, история, политология и право в университета „ Гьоте “ във Франкфурт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР