Новият опит на оръжейния търговец и ортак на банкера-беглец Цветан

...
Новият опит на оръжейния търговец и ортак на банкера-беглец Цветан
Коментари Харесай

Съдът поряза Гебрев: „Дунарит“ не е негов

Новият опит на оръжейния търговец и съдружник на банкера-беглец Цветан Василев – Емилиян Гебрев, да постави ръка на „ Дунарит “ под носа на страната посредством юридически врътки удари на камък. Поне към този момент.

На 14 януари 2020 година магистратът от Окръжен съд – Русе Палма Тараланска е постановила определение, в чиито претекстове категорично се указва, че няма по какъв начин да бъде вписано нарастването на капитала на военния цех, посредством което Гебрев се пробва да постави ръка на „ Дунарит “. Причината е, че решението на Комисията за защита на конкуренцията от пролетта на предходната година изрично не разрешава това с претекста, че централизация на ЕМКО, чийто притежател е оръжейният търговец и „ Дунарит “, би представлявала нарушаване на антимонополното законодателство на страната.

Така още веднъж бе доказан и фактът, че „ Дунарит “ изрично не е благосъстоятелност на Гебрев, както и че оръжейният търговец го управлява безусловно нелегално повече от 2 години, употребявайки ресурсите и ноу-хауто му в своя изгода, както и в полза на Цветан Василев и на менторите на обвинения за източването на КТБ в Москва в лицето на съветския олигарх Константин Малофеев.

Поредният опит за кражба на завода, задействан от дуото Василев-Гебрев, бе оголен преди няколко дни от Блиц. Според следствие на организацията тандемът е пуснал в деяние остарелия сюжет за регистриране на нарастването на капитала на „ Дунарит “ от 8 млн. лв. на 68 млн. лв., направено при започване на 2016 година, с цел да се заобиколят наложените от КПКОНПИ и Национална агенция за приходите запори върху акциите на военния цех и Гебрев да постави ръка на предприятието по втория метод. За годините от този момент до момента тандемът на няколко пъти прави опити да впише нарастването, само че удряше на камък, тъй като комерсиалният указател постановяваше отводи, защитавайки ползите на страната и законите й. В същото време Гебрев през доближеното му управление на „ Дунарит “ продължаваше с опитите да постави ръка върху завода, заливайки всички вероятни институции в страната с тъжби. Така, при започване на годината, Гебрев и „ Дунарит “ са стартирали нова атака, в която съгласно следствието на „ Блиц “ още веднъж са били подкрепени от окръжни магистрати от дунавския град. В изгода на оръжейния търговец, незнаен магистрат от съда изпратил известие до Агенцията по вписванията с приложени две решения на софийски съдилища, с което на процедура изискал длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише нарастването, писа организацията. Този път обаче са блъснали на камък и в Окръжен съд, където са попаднали на магистрат, очевидно воден от законите, а не от частни ползи.

Новото искане бе последвано от поредност от възражения както от КПКОНПИ, по този начин и от синдиците на КТБ – фалираната от Цветан Василев банка, обилно финансирала „ Дунарит “, като от антикорупционната комисия категорично настояха да бъде спряно рестартираното по искане на „ Дунарит “ регистърно произвеждане. В определение от 14 януари, постановено по жалбата, подадена от КПКОНПИ и отразено в Търговския указател на 20 януари, арбитър Палма Тараланска категорично показва, че нарастването на капитала няма по какъв начин да бъде вписано, тъй като би трябвало да има утвърждение по реда на Закона за защита на конкуренцията, заяви организация " Монитор ". Магистратът показва, че в началото е имало такова утвърждение, обещано от решението на Комисия за защита на конкуренцията от 11 август 2016 година, само че напомня, че в резултат на тъжби то беше анулирано от петчленен състав на Върховен административен съд. На 21 януари 2019 година Върховният административен съд постанови, че комисията погрешно е определила оборотите на участниците в концентрацията, а точно ЕМКО на Гебрев и „ Дунарит “ и върна преписката за ново разглеждане от Комисия за защита на конкуренцията. Антимонополната комисия пък от своя страна излезе с ново решение на 1 април 2019 година, с което постанови, че концентрацията би наложила монопол на пазара и надлежно я забрани. Това решение на Комисия за защита на конкуренцията съставлява затруднение за осъществяване на регистриране на декларираното нарастване на капитала на „ Дунарит “, написа в претекстовете си арбитър Тараланска. Тя порязва и КПКОНПИ в настояването му за прекъсване на регистърното произвеждане, само че в това време акцентира, че решението на петчленния състав на Върховен административен съд е съображение за ново изговаряне от страна на Агенцията по вписванията. Затова указва на организацията да се произнесе по заялението за нарастване на капитала, само че „ като зачете всички нововъзникнали условия, касаещи декларираното регистриране на смяна в събитията по партидата на „ Дунарит “, както и по всички последващи заявки “. А точно решението на Върховен административен съд и новото на Комисия за защита на конкуренцията, че сливането на ЕМКО с „ Дунарит “ би нарушило антимонополното законодателство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР