Новият министър на регионалното развитие Андрей Цеков е назначил ново

...
Новият министър на регионалното развитие Андрей Цеков е назначил ново
Коментари Харесай

Новият регионален министър подмени ръководството на пътната агенция

Новият министър на районното развиване Андрей Цеков е назначил ново управление на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), оповестиха от пътната организация.

Уточнява се, че за ръководител на Управителния съвет на АПИ е назначен инж. Ясен Йорданов, а за членове на Управителния съвет - инж. Десислава Паунова и инж. Калоян Киров. По думите на районния министър те са " одобрени експерти ".

Обещанието на Цеков е, че новите шефове ще подсигуряват " транспарантно разходване на забележителния държавен запас за поддръжка на пътната инфраструктура и възлагане на публични поръчки с огромен публичен интерес ".

 Шишков се оплака от липса на фрагменти в пътната организация, рецензиите към нея ги отблъсквали Шишков се оплака от липса на фрагменти в пътната организация, рецензиите към нея ги отблъсквали

По мотив почналите по време на предходното служебно държавно управление публични поръчки за поддръжка на пътищата за близо 4 милиарда лева за идващите 4 години, новото управление на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) дава поръчка да довърши публичните поръчки и да понесе политическата отговорност за крайните решения.

Това е наложило, допълват от Министерство на регионалното развитие, след встъпване в служба на кабинета " Денков " да се вземат краткотрайни ограничения и да се подхващат " превантивни дейности за отбрана на публичния интерес " до встъпване в служба на новите шефове на АПИ.В последните си дни на власт служебното държавно управление на Румен Радев небрежно се опита да разпредели 4 милиарда лева за ремонта на пътищата през идващите 4 години, с очевидно желание да сложи пред приключен факт новото държавно управление, подкрепено от ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Бързането стана в подтекста на на практика прекратените през последните две години пътни поправки и над 20 000 км пътища, останали без поддръжка поради липса на възлагания от страна на АПИ. Причината беше, че договорите за пътно поддържане, подписани по време на третото държавно управление на Бойко Борисов (до пролетта на 2021 г.), бяха оповестени за порочни от служебното държавно управление на Стефан Янев и прекъснати предварително.

Новите шефове в АПИ ценят експертността на чиновниците

Новото управление на АПИ е декларирало при встъпването си в служба, че дава заем на доверие на чиновниците в пътната организация и щяло да цени експертността им.

Ясен Йорданов е показан като магистър инженер от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Има близо 30-годишен опит в проектирането и построяването на огромни обекти от пътната инфраструктура в България. Работил е и в чужбина по разнообразни планове.

Йорданов беше част от Междуведомствената работна група, основана през 2022 година от съдружното държавно управление с министър председател Кирил Петков, която ревизираше възлаганията на настоящ ремонт и поддръжка за противоречивите пътни поправки при третото ръководство на ГЕРБ. Междуведомствената работна група беше ръководена от Андрей Цеков. Тя, че близо 2.5 милиарда лева са раздадени при ръководството на ГЕРБ на пътни компании за скрито възлагане на строителство на пътища, което е станало по контракти за настоящ ремонт и поддръжка на пътища.

Десислава Паунова остава член на Управителния съвет на АПИ. Тя е показана като магистър със компетентност " Транспортно строителство " от УАСГ. Работи в пътната организация от ноември 2018 г,. като е заемала длъжностите основен специалист и шеф на дирекция " Пътна сигурност и обмисляне на дейностите по републиканската пътна мрежа ". В интервала септември 2012 година - октомври 2016 година е помощник учител в катедра " Пътища " към УАСГ. През октомври - ноември 2017 година е преподавател към Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Калоян Киров е другият нов член на Управителния съвет на АПИ. Той е показан като строителен инженер, магистър със компетентност " Транспортно строителство " от УАСГ. Има приключени курсове " Контрол върху качеството на осъществяване на строителството, за сходство на влаганите в градежите строителни процедури със значителните условия за сигурност ", " Координатор по сигурност и здраве по време на проектирането и строителството " и други Има насъбран професионален опит по реализацията на голям брой планове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР