Новият космически кораб Старлайнер на Боинг се завръща днес на

...
Новият космически кораб Старлайнер на Боинг се завръща днес на
Коментари Харесай

Новият космически кораб Старлайнер на Боинг се връща 6 дни по-рано

Новият галактически транспортен съд " Старлайнер " на " Боинг " се завръща през днешния ден на Земята - шест дни по-рано, откакто проблем с часовника попречи да стигне и да се скачи с Международната галактическа станция , оповестиха от НАСА и от производителя на самолети, съобщи Агенция Франс Прес.
 Корабът на „ Боинг” се връща на Земята до 48 часа поради неуспех на задачата
Корабът на „ Боинг ” се връща на Земята до 48 часа поради неуспех на задачата

По-рано " Боинг " изстреля капсулата си " Старлайнер " без екипаж на 8-дневно пътешестване

Капсулата без екипаж е планувано да се приземи през днешния ден в 12,57 часа по Гринуич в Ню Мексико. В момента е в ниска 250-километрова орбита. Инженери на " Боинг " приготвят навлизането й в атмосферата над Тихия океан. При приземяването на кораба ще бъдат употребявани парашути и въздушни възглавници.

Това е още един неуспех за " Боинг " на фона на рецесията с пътническите самолети модел 737 Max след две съдбовни произшествия. При злополуките през октомври 2018 година в Индонезия и през март 2019 година в Етиопия починаха общо 346 души. Компанията възнамерява да приключи производството на самолета през януари.

" Боинг " изстреля капсулата си " Старлайнер ", само че пропусна МКС

Това е основна изпитателна задача от проектите на НАСА да приключи зависимостта на Съединени американски щати от Русия

" Старлайнер " беше изстрелян в петък от Флорида, само че малко след отделянето си от ракетата притежател Атлас V корабът не съумя да задейства моторите по проект, което попречи навлизането му в точна орбита, с цел да доближи до станцията. Международната галактическа станция е на 400 километра от морското ниво. След като пресметнаха, че корабът е изгорил прекалено много гориво за няколко минути, което е обвързвано с проблем с часовника, от " Боинг " и НАСА взеха решение " Старлайнер " да се върне на Земята без да приключи задачата до дъно.

Но от НАСА оповестиха, че задачата не е цялостен неуспех, защото са изпълнени доста от дилемите.

" Старлайнер " трябваше да се скачи автоматизирано със станцията, която е на 400 километра над морското ниво, 25 часа по-късно след изстрелването и да се завърне на 28 декември.

НАСА е принудена да разчита на съветски ракети " Союз " за превозване на астронавти от пенсионирането на галактическите совалки през 2011 година след 3 десетилетия. Съединени американски щати желаят да прекратят зависимостта си, въпреки че връзките сред Москва и Вашингтон в космонавтиката остават ваксинирани спрямо по-широкото утежняване на двустранните връзки през последните години.

При някогашния президент Барак Обама НАСА направи промени в работата си. Вместо да има своя техника, организацията ще наема частни компании за тази цел. НАСА награди " Боинг " и SpaceX с контракти за милиарди долари за създаване на решения " Произведено в Съединени американски щати ".

НАСА се ангажира да заплати общо 8 милиарда $ на двете компании, SpaceX и " Боинг ", които в подмяна би трябвало да проведат 6 задачи с четирима астронавти всяка до 2024 година Според отчет на НАСА за един астронавт ще се заплаща към 90 милиона $ на " Боинг " и 55 милиона $ на SpaceX, до момента в който сега Съединени американски щати заплащат на Русия повече от 80 милиона $ за астронавт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР