Новият коронавирус вероятно няма да си отиде завинаги. Специалистите смятат,

...
Новият коронавирус вероятно няма да си отиде завинаги. Специалистите смятат,
Коментари Харесай

Новият коронавирус може би ще идва всяка зима според експертите

Новият ковид евентуално няма да си отиде вечно. Специалистите считат, че евентуално ще се трансформира в непрекъсната част от породените от вируси респираторни заполявания на хората.

" Няма да изчезне без ваксина ", коментира за Business Insider Амеш Адала (Amesh Adalja), специалист по инфекциозни болести от Университета Джонс Хопкинс.

Вирусът предизвиква заболяване, наречено COVID-19, проявяващо се с тресчица, кашлица и от време на време тежки белодробни инфекции. Вече са умряли повече от 3000 души и са се разболели над 80000, най-вече в Китай.

Китайският президент Си Дзинпин изрази оптимизъм поради идното стопляне на времето, защото топлината може да затрудни разпространяването на вируса, както се случва със сезонния грип.

" Може да намалее честотата на предаване на вируса, тъй че да има задоволително време да се получи ваксина, която да се популяризира до идната поява на вируса ", разяснява Адала.

Но това не значи, че коронавирусът ще си отиде вечно.
Дори коронавирусът да стане сезонен, няма да изчезне
Коронавирусът евентуално ще стартира да се колебае сезонно както грипа - ще понижава през лятото и ще се връща през есента и зимата всяка година.

" Знаем, че респираторните вируси са доста сезонни, само че не напълно ", заяви пред CNN Уилям Шафнър (William Schaffner), експерт по инфекциозни заболявания от Университета Вандербилт.

" Надяваме се последователно пролетта да накара вируса да се отдръпна. Но не можем да сме сигурни в това. "

Респираторните вируси са сезонни, защото по-ниските температури спомагат за сгъстяване на защитното гелообразно покритие, което заобикаля частиците на вируса. По-здравата обвивка им разрешава да оцелеят задоволително дълго във въздуха, с цел да минават от човек на човек.

Грипният вирус „ оцелява по-добре при ветровито и изсъхнало време “, заяви за Business Insider Аманда Симанек (Amanda Simanek), епидемиолог от Университета на Уисконсин, Милуоки.

Но несъмнено, сезоните в Северното и Южното полукълбо се разминават. Така откакто в Китай, Европа и Съединени американски щати настъпи по-топло време, в страните от Южна Америка и Океания ще пристигна зимата.

Освен това някои страни въобще не претърпяват сезонни промени, тъй че " грипът ще циркулира там целогодишно ", означи Адала.
Още един вирус, който циркулира по света
Четири други човешки коронавируси към този момент са ендемични за международното население. Всички те са сезонни и нормално предизвикват леки настинки, макар че всеки от тях може да аргументи пневмония.

Според Адала, новият ковид може вече да е станал ендемичен и да част от групата на непрекъснато циркулиращите коронавируси.

„ Вероятно разпространяването на леки случаи в общността се случват в доста страни по света, смесени със случаи на простуда и грип “. 

 

nauka.offnews.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР