Новият кабинет в Македония вече е ясен. Той ще има

...
Новият кабинет в Македония вече е ясен. Той ще има
Коментари Харесай

Ето го новият кабинет в Македония

Новият кабинет в Македония към този момент е явен. Той ще има 19 министерства, а не 26 както преди.

Както разгласи водачът на СДСМ и предстоящ министър председател Зоран Заев, след сесията на централния съвет министър на вътрешните работи ще бъде Оливър Спасовски, на защитата – Радмила Шекеринска и на правораздаването – Божан Маричич. Благой Бочварски ще оглави министерството на превоза и известията, Ягода Шахпаска ще бъде министър на министерството на труда и обществената политика, а Ирена Стефовска ще бъде новия министър на културата, съобщи БГНЕС.

Венко Филипче остава министър на опазването на здравето, вицепремиерът Мила Каровска ще оглави министерството на образованието и науката, а актуалният външен министър Никола Димитров ще бъде заместител министър-председател, отговарящ за европейските въпроси

Фатмир Бесими ще бъде вицепремиер по икономическите въпроси, а Люпчо Николовски ще бъде заместител министър-председател за битка с корупцията. Министърът на локалното самоуправление ще бъде в допълнение разгласен.

Заев акцентира, че това са професионални, виновни и всеотдайни чиновници, които бъдещия четиригодишен мандат ще изпълнят напълно програмата и правилата на обединението.

Приоритетите на новото държавно управление ще бъдат стопанската система, правосъдните промени, финансовите инфраструктурни планове, околната среда и вложенията в опазването на здравето. Продължава осъществяването на съглашението от Преспа с Гърция и на Охридското рамково съглашение.

„ Ахмети и аз, бяхме задоволително далновидни, с цел да се съглася да управлявам държавното управление в продължение на четири години, а през последните 100 дни министър-председателят да бъде предложение на ДСИ по взаимно единодушие. Парламентарното болшинство ще почита духа на взаимната работа, което значи конструктивност, разговор, почитание към мнението на други хора, учредено на причини и създаване на консенсусна народна власт, вместо паралелизъм, етноцентризъм и блян към превъзходство. СДСМ и ДСИ към този момент хармонизират своите предизборни платформи в взаимна четиригодишна държавна стратегия ”, сподели Заев.

По-рано ДСИ разгласи своите претенденти. Както съобщи водачът на партията Али Ахмети след съвещанието на Централния съвет на партията, което се организира в Тетово. Буяр Османи ще бъде министър на външните работи, Фатмир Бесими ще оглави министерството на финансите, Крешник Бектеши остава министър на стопанската система, а министър на околната среда ще бъде Насер Нуредини.



Остава, както Ахмети по-рано съобщи, съдружните сътрудници да договорят различен министър в Министерството на осведомителното общество, а на следващия ден ще бъде определен ръководителят на Парламента Джафери.

БГНЕС напомни, че във вторник водачите на СДСМ Зоран Заев и на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети оповестиха, че е реализирано съглашение за образуване на парламентарно болшинство, съставяне на ново държавно управление и делене на министерствата.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР