Новият кабинет ще запази единната позиция на България по отношение

...
Новият кабинет ще запази единната позиция на България по отношение
Коментари Харесай

Новият кабинет запазва позицията на България към Македония |

Новият кабинет ще резервира единната позиция на България във връзка с Северна Македония, излиза наяве от частта за външна политика в съдружното съглашение. В приложението на документа се споделя, че връзките ще бъдат надграждани " в градивен дух " и са разказани стъпките на надграждането. Първата стъпка е да се задейства работата на двустранните комисии, планувани в Договора за другарство, добросъседство и съдействие, посредством календар за месечни срещи. Предвижда се основаване на бизнес комисии (с присъединяване на снабдители и клиенти във всяка от двете страни). Друга стъпка е по-силно съдействие в сферите на превоза, измежду които са посочени директна самолетна връзка София-Скопие, кулоар №8, финансово подкрепяне на ж.п. връзката. Предвижда се засилсване н асътрудничестовто в областта на науката и културата (общ културен календар, съвместнинаучни конференции).

Останалите способи по които ще се работи за доближаване със Скопие са: Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси на България и Северна Македония да продължи работа; България чака от управляващите на РСМ да подсигуряват трайната отбрана от дискриминация и равните права на македонските жители с българско съзнание като неотменна част от европейските ценности; Обмен на архиви от интервала 1944-1991 година за реабилитиране на потърпевшите от репресиите; Активиране на обществената дипломация като инструмент; Подпомагане на интеграцията на РСМ в Европейски Съюз посредством прилагане на български

Сред целите във външната политика е и задълбочаване на стратегическите връзки със Съединени американски щати и унищожаване на визовия режим за български жители.

Освен това е записано подсилване на двустранните връзки и политическите връзки на нова основа с Англия, в съгласуваност с политиката на Европейски Съюз.

Записано е и възобновяване на разговора с Русия в границите на политиката на Европейски Съюз и развиване на равноправни връзки, учредени на правилата на интернационалното право.

В същото време, приоритет ще е поддръжка за Минския развой за дипломатическо позволение на спора в източна Украйна с мирни средства и поддръжка в границите на Европейски Съюз и НАТО за деескалация на опълчванията в черноморския район.

В листата са и " евъргрийните " на българската външна политика: Настояване пред съветската страна да се върнат българските архиви и обезщетенията за наследниците на тракийските бежанци от Турция. 

Интересна точка е " запазване на добросъседските връзки с Турция, които подсигуряват достолепието на страната ни и отбрана на човешките права, включително правото за
даване на политическо леговище ". България не дава леговище на турски жители, макар, че молбите за това не са малко. Правителството на Борисов върна не малко тъурски дисиденти на Ердоган.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР