Новият испански премиер Педро Санчес заслужава истинска похвала за намесата

...
Новият испански премиер Педро Санчес заслужава истинска похвала за намесата
Коментари Харесай

Случаят с превозващия мигранти кораб изкара наяве грешки в политиката на ЕС

Новият испански министър председател Педро Санчес заслужава същинска хвалба за намесата си в спасяването на 629 мигранти, транспортирани с филантропичния транспортен съд " Акуариус ", на който Италия отхвърли достъп. Запълването на празнината, основана от различията сред Италия и Малта, сподели точно този тип взаимност и шерване на отговорност, който е извънредно нужен от страна на водачите на Европейски Съюз, написа EUobserver.

Несигурната обстановка, в която се оказаха " Акуариус " и пасажерите му, е последица от неуспеха на страните членки на Европейски Съюз в ръководството на миграцията по стратегически и съгласуван метод, тъй че и страните, които не одобряват новопристигналите, да са част от решението. Тя отразява и това, че страните членки не гледат оттатък европейските крайбрежия, с цел да намерят всеобхватно решение на ужасните условия, които карат хората да поемат към морето.

Факт е, че хората постоянно са пресичали и ще пресичат границите, бягайки от спорове, естествени бедствия, беднотия, или привлечени от други места поради работа, обучение или фамилни връзки. Въпросът не е по какъв начин да бъде спряна миграцията, а по какъв начин тя да бъде ръководена. И съответно, по какъв начин да се подсигурява, че бежанците, които са принудени да бягат, ще получат закрилата, на която имат право съгласно интернационалното законодателство.

В своя разбор EUobserver предлага четири целта.

Безопасността

На първо място страните членки би трябвало по-умно да ръководят границите си. Те би трябвало да извърнат внимание на аргументите за миграцията, да вземем за пример като съчетаят ограниченията за отбрана на границите с повече акцент върху вложенията в стратегии за издръжка на локално равнище. Освен това сигурността на хората би трябвало да бъде в основата на ръководството на границите и да се подсигурява, че мигрантите са предпазени.

На второ място водачите на Европейски Съюз би трябвало да основат сигурни и законни способи за отбрана в Европа за бежанците, бягащи от принуждение и гонене. Дългоочакваната, само че намираща се в застой промяна на Дъблинския правилник, е основна за обезпечаване на по-справедливо систематизиране на отговорността в Европа.

На трето място, време е водачите на Европейски Съюз да бъдат почтени, че доста от техните стопански системи зависят от служащите мигранти, като тези, които идват от Африка, за краткотрайни сезонни работни места. Парите, които тези хора изпращат в домовете си, също са витално значими за доста африкански фамилии. Но съществуващото законодателство, като Директивата за сезоните служащи на Европейски Съюз, не работи, както би трябвало, а пилотните планове, препоръчани в границите на преразглеждания европейския дневен ред за миграцията, занапред следва да бъдат приложени. Значителни промени в тази област ще дадат на страните членки на Европейски Съюз повече, а не по-малко, надзор върху миграцията.

Политически развой

И на последно място, страните членки на Европейски Съюз би трябвало да положат повече старания за възстановяване на сигурността и стабилността в Либия.

Един от хората, които Международната комисия по избавяне среща в Италия, споделя пред EUobserver, за какво мигрантите са тласкани към Европа. По думите на един млад мъж " животът ти към този момент няма значение ". Той изпитва смут, до момента в който разказва по какъв начин биват третирани дамите. " Ако сте жена, ще ви създадат всичко. Ще ви бият, ще ви изнасилят, ще ви тормозят ".

Няма лесни решения и единственият метод да се реализира мир в Либия и да се понижи вероятността мигрантите да пътуват към Европа, е посредством политически развой. На борда на " Акуарис " е имало доста деца, пътуващи без родителите си, и седем бременни дами. Ако водачите на Европейски Съюз не съумеят да работят по стратегически и съгласуван метод във външната си политика и за миграцията, точно тези хора ще страдат от последствията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР