Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие. Това

...
Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие. Това
Коментари Харесай

Търси се човек с обществено доверие за главпрокурор

Новият основен прокурор би трябвало да има високо публично доверие. Това сподели президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тематика „ Предстоящ избор на основен прокурор – критерии и публични упования “, съобщи Агенция Фокус.

„ Проведох срещи през май с ръководители на органи от системата на правосъдната власт и министъра на правораздаването. Всички тези срещи бяха явен сигнал за огромната значителност на това идно събитие и нуждата то да стои във фокуса на публичното внимание “, съобщи Радев и уточни, че функционалностите на основния прокурор са значим фактор за ефикасна битка с престъпността и корупцията, и за одобряването на законността.

„ Затова е обикновено и би трябвало да има високи публични упования към тази процедура. Обществото би трябвало да получи гаранции за сполучливия ѝ ход, а това значи ясни критерии, бистрота и добра обоснованост на мотивацията за номинациите на основен прокурор, разяснява Румен Радев.

"Главният прокурор, който ще бъде определен, е претрупан с огромни упования, предстоят му значими задания, по тази причина е значимо още от старта той да има високо публично доверие “, уточни президентът.

Далеч съм от мисълта, че трансферирам своите пълномощия с диалозите за избор на нов основен прокурор, сподели Румен Радев. Той акцентира, че съгласно него при избора на нов основен прокурор доста значим е критерият за самостоятелност и воля за налагане на законността.

„ Важно е обаче и по какъв начин ще бъде оценена и правосъдната самостоятелност от този основен прокурор, тъй като дружно с неговата храброст и гражданска отговорност това е триумфът на неговата бъдеща активност “, съобщи Радев. Той уточни, че е надалеч от мисълта, че трансферира своите пълномощия с диалозите за избора на нов основен прокурор. „ Аз се повеждам само от правилото за разделяне на управляващите, само че и не подценявам своето обвързване на края на процеса да подпиша декрет. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да има нараснало публично внимание “, сподели още президентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР