Новият главен прокурор да е горял в прокуратурата, да има

...
Новият главен прокурор да е горял в прокуратурата, да има
Коментари Харесай

След среща с Радев: Новият прокурор №1 да е кристален човек, който да не стои в София

Новият основен прокурор да е горял в прокуратурата, да има доверието на хората в системата и да няма общо със задкулисие и политици. Да е началник, админ и визионер. Кристален човек, който да не стои единствено в София. Такъв профил на правоприемник на Сотир Цацаров показа прокурор Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България.

Мерките за обвинител №1 Николов изложи на полемика в президентството, чийто хазаин бе президентът Румен Радев.

" В прокуратурата има почтени хора за идващ основен прокурор ", разгласи Николов, който напрактика повтори мнението на членове на Висшия правосъден съвет, че наследникът на Цацаров би трябвало да е прокурор или следовател. Досега основни прокурори са били хора от научните среди, от адвокатурата и от съда.

Прокурор Николов съобщи, че основният прокурор би трябвало да обезпечи чувство за самостоятелност както на потърпевши при закононарушение, по този начин и на обвинени в закононарушение, без значение дали те са първият или последният човек в страната. " Щитът и мечът да работят по един и същи метод ", сподели Николов.

Мария Павлова, която е представител на Камарата на следователите в България и някогашен длъжностен правосъден министър, сподели, че желае идващият основен прокурор да познава системата от вътрешната страна, а " не 2 година да се чуди централизирана ли е, или не ".

Тя хвърли топката във Висш съдебен съвет и по-конкретно в прокурорската му гилдия, която да умува за критерии за самостоятелност на номинираните претенденти. Павлова недоумява за какво министърът на правораздаването Данаил Кирилов няма се възползва от правото си да номинира. Кандидати могат да издигат най-малко 3-ма членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Тя се състои от 11 души, т.е. могат да се излъчат 3 номинации.

Калин Калпакчиев от Съюза на съдиите в България разгласи, че Асоциацията на прокурорите може да предложи претенденти за основен прокурор на Висш съдебен съвет, както преди години съдийската организация предложила на Народното събрание 2 кандидатури за основен правосъден контрольор. Прокурор Николов обаче не възприе концепцията на арбитър Калпакчиев.

" Не асоциацията да излиза със свои кандидатури, а да помогне на Висш съдебен съвет с измерителите, които да опишат критериите за избор на претенденти ", сподели президентът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР