Новият български суперкомпютър Хемус откри днес премиерът Николай Денков.Машината се

...
Новият български суперкомпютър Хемус откри днес премиерът Николай Денков.Машината се
Коментари Харесай

Премиерът Денков откри новия български суперкомпютър „Хемус“

Новият български суперкомпютър " Хемус " откри през днешния ден министър председателят Николай Денков.Машината се намира вИнфраструктурния комплекс на Центъра за върхови достижения по Информатика и осведомителни и информационни технологии.



Изградената инфраструктура е повсеместен комплекс и има 4 съставния елемент. Единият е точно суперкомпютърът, който е с близо 100 000 ядра и продуктивност над 3 PetaFlops. " Хемус " дава опция за осъществяване на огромни научни проучвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, лекарствен дизайн и други

Извън компютъра е построена и система за предпазване на данни, местни центрове за разработка на приложения и лаборатория за 3D цифровизация и микроструктурен разбор.

Разработена е интегрирана платформа, която обгръща всички пластове на изчислителната екосистема, в това число мрежови, компютърни запаси и запаси за предпазване на данни, програмен продукт, услуги и принадлежности, за работа на мултидисциплинарни научни общности.



Инфраструктурният комплекс е построен по план „ Център за върхови достижения по Информатика и осведомителни и информационни технологии “, финансиран посредством Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 от Европейския фонд за районно развиване.

Работата по плана започва в средата на 2018 година

" Този център и хората, които работят в него, са на извънредно високо равнище ", акцентира министър председателят по време на откриването.

Тук идват и доста чужденци - освен да учат, само че и да преподават, означи Денков.

Познавам сътрудниците, за тях е значимо дружно с научната експертиза да бъдат оборудвани и с технология на високо равнище. Но наличната техническа база би трябвало да бъде подкрепена и с доста по-добри заплати за учените, с цел да можем да вдигнем равнището и на научните фрагменти, акцентира министър председателят.



С днешното разкриване се приключва целият инфраструктурен теоретичен комплекс и суперкомпютърът ще подкрепи работата на стотици български учени, с цел да бъдат конкурентоспособни на своите сътрудници от чужбина. Ще бъдат подкрепени учените от математика, информатика, медицина, химия и други Целият инфраструктурен комплекс е за близо 20 милиона лв., означи пък ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР