Новият американски посланик Херо Мустафа и семейството й пристигнаха в

...
Новият американски посланик Херо Мустафа и семейството й пристигнаха в
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Новият американски дипломат Херо Мустафа и фамилията й дойдоха в България. Тя беше публично назначена на този пост през юли, а при започване на седмицата постави клетва в Държавния департамент. Преди София дипломат Мустафа е работила като заместник-ръководител на американското посолство в Лисабон

[Американско посолство в София] 3.7% стопански растеж в България през 2019 година чака МВФ, излиза наяве от есенната прогноза на институцията. Това е с 0.4 процентни пункта покачване по отношение на пролетта. Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов подаде оставка във вторник след напън от премиера Бойко Борисов поради унизителната загуба на националният тим с 0:6 от Англия в квалификациите за европейското състезание и расисткия скандал по трибуните, който провокира мощна интернационална реакция. Оставката ще бъде гласувана в петък от изпълкома. Междувременно чиновници на ГДБОП нахлуха в офисите на БФС с пояснение за следствие на корупция в съдийската комисия.

Австралиецът Джок Полфрийман във вторник бе освободен от бежанския център на Министерство на вътрешните работи в Бусманци, само че временият му паспорт е лишен с претекст, че има възбрана да напуща България от 2011 година Ден по-рано ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов разгласява послание по случая " Полфрийман ", в което приканва съдиите от тричленния състав да се произнесат бързо и без боязън по настояването на основния прокурор за обновяване на делото за стартиране на австралиеца. В сряда пък съдийската гилдия от Висш съдебен съвет гласоподава позиция, че Панов е пресякъл рамките на закона и етичните правила.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики България е страната в Европейски Съюз с максимален дял от популацията, който е заплашен от беднотия или обществено изключване - 32.8 %, или над 2.32 милиона души, сочат данни на Евростат. Румъния се подрежда незабавно след България (32.5 на сто), следвана от Гърция (31.8 на сто).

Свят

Хиляди каталунци излязоха на митинг и се стигна до конфликти с полицията, откакто девет сепаратистки водачи бяха наказани на затвор

[Reuters]
Франция счита, че е прекомерно рано да се стартират договаряния със Северна Македония и Албания за участие в Европейски Съюз. Срещата на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург завърши без съглашение по въпроса, което би изисквало единомислещата поддръжка на всички 28 страни членки. " Много скърбя, че не можахме да вземем решение. Това не е миг на горделивост за Европа. Трябва да възстановим доверието на Западните Балкани към нас и да осъществим уговорките си. Северна Македония и Албания написаха домашното си и вкараха мъчителни промени ", разяснява еврокомисарят по разширението Йоханес Хан, откакто Европейски Съюз не даде начало на процеса за трети път в границите на година и половина.

Националистическата партия " Право и правдивост " в Полша завоюва втори управнически мандат, само че някои от най-спорните й политики ще бъдат лимитирани от загубата на горната камара на Народното събрание. Контролът на Сената ще разреши на опозицията да блокира или забавя законодателство, препоръчано от " Право и правдивост ", които водиха акция в отбрана на патриотичните и католическите полезности и увеличение на обществените разноски.

Германия няма да изключва китайския колос Huawei от своите 5G мобилни мрежи. Съединени американски щати не разрешиха на компанията да продава съоръжение за 5G на техните телекоми, тъй като предоставяло " малка врата " за китайски шпионаж. Huawei приветства " немския метод, основан на обстоятелства ".

Севернокорейските медии разпространиха фотоси на водача Ким Чен Ун, изкачващ на кон свещената планина Пектусан. Той не за пръв път прави това, като нормално следва значимо държавно изказване

[Reuters]
Икономика

Тунелите в България не се поддържат съгласно минималните условия по инструкция, твърди Брюксел. Миналата седмица Европейската комисия разгласи, че е изпратила уведомителни писма на Белгия, България, Италия, Испания и Хърватия, защото не съблюдават директивата за минимални ограничения за сигурност в тунелите, дълги над 500 м. България има два месеца да се приготви с отговор за ограниченията, които са признати за поправяне на ситуацията.

Отпада задължението онлайн магазините да издават касова записка, в случай че направените продажби са платени с банкова карта. Това стана ясно при първо четене на данъчните закони за 2020 година в парламентарната бюджетна комисия. Облагането с Данък добавена стойност на търговията с акции на компании с парцели евентуално също ще отпадне при второ четене на измененията. Според ръководителя на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) с текста се цели да се избегнат избрани измами с парцели, предопределени да се употребяват за жилищни потребности, само че съгласно нея и сега страната има задоволително механизми да управлява сходни опити. А в случай че бъде призната, наредбата ще затрудни комерсиалния оборот, споделя Стоянова.

Фондът Meridiam ще подвига таксите на летище София от десетата година. Преди това определеният победител за концесията на летището ще би трябвало да обнови двата терминала, да построи нов Терминал 3 (най-рано 2025 г.), нов карго терминал на мястото на остарелия Терминал 1, паркинги за коли и хотел. Фондът ще си партнира с Strabag и има контракт за оператор с летище Мюнхен. Това планува визията на концесионера, а в това време изборът на страната се апелира от останалите четири претендента.

Главният изпълнителен шеф на немската SAP Бил Макдермът се отдръпва от поста, оповестява Financial Times. Макдермът ръководи софтуерния колос повече от десетилетие. На негово място застават двама нови мениджъри - членовете на борда на шефовете Дженифър Морган и Кристиан Клайн

[Reuters] Бизнес

Unicredit Group ще полза с негативна рента депозити над 100 хиляди евро от 2020 година Ръководителят на Unicredit Group Жан Пиер Мустие съобщи, че смяната визира огромните клиенти, които ще се преглеждат случай по случай и ще получават оферта за вложение на средствата вместо държането им на депозит. С тази мярка банката ще се опита да обезврежда загубите от политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ).

" Трейс ", ГБС и " Климатроник " желаят да строят детската болница за 100 млн. лева Прогнозната стойност на оповестената от Министерството на здравеопазването поръчка е внушителните 95.4 млн. лева и провокира разногласия още при оповестяването ѝ през лятото. Победител ще бъде определен до 40 работни дни. Идеята на здравното министерство е строителят да употребява старите три корпуса до " Майчин дом ", чиято първа копка е още от 1978 година, а стоманобетонните структури - от 1991 година Сделки и планове

Строителят и хотелиер Христо Томов е придобил велинградския хотел " Велина " против 12 млн. лева през борсата. Пловдивският строителен бизнесмен към този момент има петзвездния хотел Аrte Spa&Park Hotel със 126 стаи във Велинград и Primea beach residence на плажа на къмпинг " Нестинарка " до Царево. Купеното сдружение " Велина " АД има консолидирани доходи от 2.17 млн. лева през 2018 година и чиста облага едвам 13 хиляди лева Основните продавачи са Юрий Ангелов Ангелов и синът му Светослав Юрий Ангелов.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Златарево до Петрич ще се ремонтира за 20 млн. лева Сградата на граничния пункт изгоря изцяло при започване на юни поради късо съединяване, а в този момент Агенция " Митници " е оповестила поръчка за неговата реорганизация и рационализация. Избраният реализатор ще би трябвало да изготви идейна идея, работен план, както и да извърши строителството и авторския контрол по време на построяването на новия пункт.

Taylor&Hart получи финансиране от малко над 3.6 млн. паунда. Компанията цели напълно да цифровизира процеса по поръчка и доставка на годежни пръстени и има български съосновател – Николай Пирянков. Част от свежия капитал ще бъде вложен в двойно нарастване на софийския екип на компанията. Основни вложители са българският фонд LAUNCHub Ventures и английският Active Partners.

Британската компания Revolut към този момент има над 100 хиляди български консуматори. Платформата за парични прехвърляния и цифрови разплащания публично стартира да оперира в страната през април тази година. Тогава клиентите й бяха малко над 20 хиляди Големият растеж в страната се дължи на обстоятелството, че по-рано през годината Revolut пусна нови услуги за българския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР