Новия проект на Българския фонд за жените Усещане за град:

...
Новия проект на Българския фонд за жените Усещане за град:
Коментари Харесай

Усещане за град - нов проект на Българския фонд за жените

Новия план на Българския фонд за дамите „ Усещане за град: приобщаващ, безвреден и резистентен Пловдив “, цели градът да стане несъмнено място, в което всички хора, изключително дамите, децата и уязвимите групи да се усещат комфортно, свободно и несъмнено. Проектът е част от програмата " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ".

„ Ние целим да демонстрираме, че действително във всички сфери дамите са под някаква форма дискриминирани или пък техните потребности не са взети поради. Същото е и в урбанизма, и в основаването на градове “, сподели в „ Преди всички “ Гергана Куцева от Българския фонд за дамите.

Проектът предлага модел за стабилно развиване посредством метод изпод нагоре, в който жителите – дами и мъже от всички обществени прослойки, възраст и етнос, са овластени да разпознават проблеми и оферират решения за възстановяване на градското пространство, а български и интернационалните създатели ще показват новаторски и ефикасни намеси в градската среда. Проектът е мултижанров и предлага неповторим метод за преосмисляне и трансформиране на града, който може да бъде репликиран в народен и интернационален подтекст.

Според Куцева обичайното разбиране в съвсем всички култури е, че частната сфера е сферата за изява на дамите, а обществената сфера е непокътната за изява на мъжете. С епохи градското обмисляне е реализирано от мъже и за мъже, даже през днешния ден градовете са ръководени най-вече от мъже. Те са строени от тях постоянно без да се вземат поради потребностите и гласът на дамите. Публичното пространство би трябвало да бъде свободно, всички хора да имат правото да се усещат безвредно и удобно и да могат да го имат, употребяват и образуват по отношение на своите лични потребности и схващане. 

Нужен обществено сензитивен метод към градското обмисляне, учреден на така наречен gender mainstreaming, което да подсигурява високо качество на живот в градовете в бъдеще.

Чрез метода „ Изследователски разходки “, следвайки акуратен проучвателен протокол, се събират групи от доброволци – дами, които са с друг обществен, учебен статус, които би трябвало да показват своите чувства. След събирането на усещанията на групите ще бъде изработен разбор. На база на това ще бъдат предлагани решения за възстановяване на пространството, сподели Куцева.

В звуковия файл можете да чуете изявление на Веселина Миланова с Гергана Куцева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР