Новите ръководители на българската енергетика изглежда преживяват някакъв катарзис.Служебният министър Росен

...
Новите ръководители на българската енергетика изглежда преживяват някакъв катарзис.Служебният министър Росен
Коментари Харесай

Новите шефове на енергетиката вече виждат газови излишъци и ниски цени

Новите ръководители на българската енергетика наподобява претърпяват някакъв катарзис.

Служебният министър Росен Христов, който в първите си дни във властта говореше за газова рецесия, безпорядък и кошмарна зима, в случай че не се сдобрим с " Газпром ", вече е уверен, че газ има премного и с помощта на доставките на полутечен природен газ даже може да се трансформира в износител за други страни. Новата директорка на " Булгаргаз " Деница Златева също се е настроила оптимистично и днес  подобри прогнозата си за цената за октомври. " Очакваме газът да коства под 240 лв. ", сподели тя пред бТВ. В началото на септември, когато  " Булгаргаз " разгласи 30% понижение, цената беше 247 лева за мегаватчас, а не щеш ли се обрисува още по-сериозно понижение.   

" Има огромен интерес към търговете за полутечен газ " , сподели още Златева.    " Случвало ни се е да ни дават предложения и пред постройката с офиса ни. Това не се прави по този начин, би трябвало да се съблюдават съответни процедури ", изясни тя.

Вчера тя и отрасловият министър се похвалиха, че " Булгаргаз " пуска търгове за втечнен природен газ, с които " стартира действителната диверсификация в системата при оптималната конкурентност, цялостна бистрота и търсене на най-хубави цени. Това е огромна стъпка напред, с помощта на която ще осигурим двойно повече газ за страната, а „ Булгаргаз “ може да се утвърди като районен снабдител ", разяснява министър Христов. 

Стартиращите процедури са с разнообразни времеви хоризонти - за доставки за двата последни месеца на тази година,  за  цялата 2023 година и за 10- годишен интервал (2024-2034 г.). Състезанието за 10-годишните доставки ще тече 6 месеца и решението ще бъде взето от последващо държавно управление, акцентира Деница Златева. Тя изясни, че процедурата има три стадия: подбор на претенденти, които ще бъдат позволени до подаване на предложения (те би трябвало да имат ясна благосъстоятелност и да са с добра репутация); подаване на оферти; класиране въз основата на  импортираните тръжни документи. Последната дума ще има КЕВР - енергийният регулатор по закон утвърждава дълготрайните контракти. 

С дълготрайния търг даваме добър старт на идващото държавно управление за реализиране на стратегическата цел за диверсификация на доставките. Истинската диверсификация ще даде опция за обезпечаване на количества газ, които възлизат на 130-150% от потребностите ни ", изтъкна Росен Христов. Разчитаме на стартирането на строящия се газов терминал в Александруполис през 2024 г.  Успоредно се водят договаряния за увеличение на доставките по контракта с Азербайджан. Провеждат диалози и за обезпечаване на спомагателни слотове на терминали в Турция за 2023 година, готви се и присъединяване на България в годишния търг за 2023 година за слотове и за регазификация на терминала в Ревитуса, регистрира министърът на енергетиката.

И той, и Деница Златева, признаха, че опитите за контакти с " Газпром " не дават никакъв резултат.  " Булгаргаз " всеки ден изпраща поръчки за количествата, както е по дълготрайния контракт, само че от съветския снабдител непроменяемо връщат отговор за нула доставки ", сподели изпълнителният шеф на предприятието. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР