Новите ограничения в Германия, които важат от този понеделник, ще

...
Новите ограничения в Германия, които важат от този понеделник, ще
Коментари Харесай

Коронавирус: солената цена на новите ограничения в Германия

Новите ограничавания в Германия, които важат от този понеделник, ще костват на немската стопанска система над 19 милиарда евро. Наред с това са застрашени десетки хиляди работни места, пресмятат специалисти.

От през днешния ден в Германия влизат в действие редица нови ограничавания на публичния живот, туризмът в страната се прекратява, заведенията за хранене ще оферират храна единствено за у дома, а театрите, кината, питейните заведения и нощните заведения затварят порти. Макар да е по-мек от пролетния, този нов локдаун ще коства на немската стопанска система цели 19,3 милиарда евро, сочат прогнозите на Германския институт за стопански проучвания.

Най-тежък е ударът върху хотелите и заведенията

Данните на института сочат, че най-тежко наранени са хотелиерството и ресторантьорството, които по време на частичната национална карантина през ноември ще изгубят към 5,8 милиарда евро. На повече от 5 милиарда евро ще възлизат и загубите на немската промишленост.

Спортът, културата и развлеченията ще изгубят към 2,1 милиарда евро, а търговията ще означи спад от 1,3 милиарда евро, въпреки магазините да остават отворени през целия карантинен интервал.

Безработицата ще продължи да пораства

Според прогнозите на специалистите, още близо 100 000 души в Германия ще изгубят работата си през последното тримесечие на годината, а 400 000 ще преминат на кратко работно време. Това значи, че към края на 2020 година от опцията за кратко работно време ще се възползват 3,2 милиона германци.

Подобни са и прогнозите на Кьолнския институт за немска стопанска система. Според шефа на института Михаел Хютер, рестриктивните мерки, които ще важат през целия ноември, ще намалят Брутният вътрешен продукт на Германия с към 1 %. През цялата 2020 година над 590 000 души ще изгубят работата си, а следващата година още най-малко 15 000 ще последват ориста им, гласят още прогнозите на института.

Всичко зависи от продължителността на карантината

Тези прогнози важат при изискване, че локдаунът завърши в точния момент. Ако обаче частичната национална карантина бъде удължена, спадът в Брутният вътрешен продукт може да доближи 2 %, а безработните следващата година да са със 180 000 повече, изяснява шефът на Кьолнския институт Михаел Хютер.

Колегите му от Германския институт за стопански проучвания пресмятат на собствен ред, че немската стопанска система ще стартира да се възвръща още през идната година. " Но единствено в случай че втората вълна на пандемията бъде овладяна бързо “, прецизира шефът на института Марсел Фрацшер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР