Новите министри в правителството на Бойко Борисов от дясно на

...
Новите министри в правителството на Бойко Борисов от дясно на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разходи

Новите министри в държавното управление на Бойко Борисов от дясно на ляво: Росен Желязков - министър на превоза, Петя Аврамова - министър на районното развиване и благоустройството и Младен Маринов - министър на вътрешните работи депутата

© Велко Ангелов Още по тематиката
Вечерни вести: Правителството в отбрана на Орбан, Аpple заплати на Ирландия 13 милиарда евро

И още: Утре депутатите гласоподават промяната на трима министри, в Народното събрание разискват медийния закон на Пеевски
19 сеп 2018
Вечерни вести: Напрежението сред президента и ГЕРБ продължава, газът ще нарастне

И още: Съединени американски щати с нови мита за Китай за 200 милиарда долара; Сирия смъкна съветски аероплан, от Москва упрекнаха Израел; Японски милиардер ще е първият екскурзиант на SpaceX до луната
18 сеп 2018 Наказателната процедура на Европейска комисия против Унгария и вчерашната поддръжка на българското държавно управление за ръководената от Виктор Орбан страна докара до странна обстановка и взаимни обвинявания в политическата класа кой има по-голямо " раздвояване на личността ". Борисов явно пробва да угоди на всички. От една страна, за наслада на националистите в обединението, които не пропуснаха да разиграят следващата си евроскептична режисура към случая, кабинетът одобри публична позиция за отбрана Унгария пред Съвета на Европейски Съюз. От друга страна, министър председателят разгласи от Залцбург, че поддръжката на кабинета му за Орбан " няма правна стойност ", и даже подлага на критика някои негови политики, да вземем за пример затварянето на университети.

Очаквано президентът Румен Радев не пропусна да подлага на критика държавното управление за тази двойствена позиция, като в същото време косвено се разгласи в поддръжка на Орбан. Подобна позиция зае и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова - за разлика от европейските социалисти (включително Сергей Станишев), които поддържаха глобите против Унгария. Точно затова Борисов на собствен ред видя " раздвояване на личността в Българска социалистическа партия ".

Така България за следващ път създаде неуместен сюжет и евентуално озадачи водачите на Европейски Съюз, освен това без даже от страната ни да се е изисквало или очаквало да има държавна позиция по случая.

НАЙ-ВАЖНОТО

Смяната на тримата министри най-сетне е реалност


Почти три седмици, откакто министър председателят Борисов изиска оставките на трима министри поради злополуката до Своге, рокадите в кабинета най-сетне са факт. В Народното събрание през днешния ден Росен Желязков бе определен за министър на превоза на мястото на Ивайло Московски. Регионалният министър Николай Нанков беше заменен с депутата Петя Аврамова. След като президентът през вчерашния ден най-сетне подписа указа за освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи, той стана министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев.

Народните представители гласоподаваха след близо 3 часа диспути. Всяка оставка се гласуваше настрана след предложение на партията на Валери Симеонов. Неговите депутати гласоподаваха " срещу " оставките, само че поддържаха новите министри. Министрите бяха показани от вицепремиера Томислав Дончев, защото министър председателят Бойко Борисов е в Австрия.

Турция чака доста по-слаб напредък, може да редуцира бюджетните разноски с 10 милиарда $

Турция чака доста по-нисък стопански растеж през тази и идната година. Предвижданията бяха понижени на 3.8% за 2018 година и с 2.3% за следващата година, като държавното управление е готово да редуцира разноски за 10 милиарда $. Това заяви финансовият министър Берат Албайрак, до момента в който представяше средносрочната икономическа стратегия на страната. Свиването на разноските е измежду вероятните решения, с които Турция да излезе от рецесията, провокирана от внезапното обезценяване на лирата от началото на годината. Албайрак, който е шурей на президента Реджеп Ердоган, сподели, че чака инфлация от 20.8% на годишна база през 2018 година и 15.9% за 2019 година Само преди месец беше регистрирана рекордната за близо 15 години инфлация от съвсем 18%. Прогнозата за растежа тази година беше 5.5%.

" В момента програмата е разочароваща. Ако погледнем към прогнозите за растежа и за недостига по настоящата сметка, те са прекомерно амбициозни. Нямаме нищо ново по отношение на " неприятните банки ", необслужваните заеми и други въпроси. Липсват детайлности и липсват вести ", разяснява Гийом Треска от Credit Agricole.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Американският дипломат на среща с Доган и Карадайъ в централата на Движение за права и свободи


[ДПС]
След като години наред липсваше от обществената сцена - след покушението над него през януари 2013 година, почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган влиза в медийното внимание за повторно в границите на седмица. Заедно с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ той се е срещнал с посланика на Съединени американски щати Н.Пр. Ерик Рубин в централата на партията. От известието не излиза наяве по чия самодейност е срещата, споделя се единствено, че са били разисквани " настоящи политически въпроси ", както и " развиването на двустранните връзки ".

Тази изненадваща интензивност идва единствено седмица откакто стана ясно, че преди месец против незнайна сума почетният ръководител на Движение за права и свободи е купил персонално 70% от неработещата до неотдавна Топлоелектрическа централа " Варна ". Централата бе купена от CEZ и рестартирана от някогашния министър на превоза в кабинета " Орешарски " Данаил Папазов и " напомпана " с държавни пари посредством контракт за така наречен леден запас.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

България стартира против Иран втората фаза от международното по волейбол


Българският тим ще стартира с мач против Иран присъединяване си във втората фаза на международното състезание по волейбол. Мачът е в петък в " Арена Армеец София ", в събота и неделя предстоят срещи със Съединени американски щати и Канада. Българите към този момент играха с Иран в първата фаза и изгубиха с 1:3 гейма. В новата група тимовете придвижват резултатите и точките си от първата фаза. Начело са Съединени американски щати, чийто отбор води с четири точки пред България. Във втората фаза на шампионата има четири групи по четири тима. Напред се класират спечелилите и двата най-хубави втори.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Сашо Дончев напуща БСК , излиза наяве от негово писмо до работодателската организация. Като причина той показва, че неотдавнашният избор на Радосвет Радев за нов изпълнителен ръководител " ще докара до продължение на конформизма в държанието на БСК по отношение на обществената администрация в ущърб на ползите на бизнесмените в България и в интерес на политически назначените предприемачи ".

Европейска комисия проверява дали Amazon употребява непозволено данни, събрани от други търговци в платформата, с цел да се конкурира с тях, заяви еврокомисарят Маргрете Вестегер, като посочи, че това е авансово следствие и официално стартирана процедура няма. Миналата година Европейска комисия подреди компанията да възвърне невнесени налози в размер на 250 млн. евро, тъй като нелегално се е възползвала от данъчни облекчения в Люксембург.

Airbnb пое ангажимент да усъвършенства представянето на цените на своята платформа - да демонстрира общата цена на резервациите, в това число спомагателните такси като тези за обслужване и разчистване, както и да показва ясно дали дадена оферта е от частно лице или от експерт. Компанията ща направи измененията като отговор на апела, насочен от Европейска комисия и органите за отбрана на потребителите в Европейски Съюз.

Лидерите на Европейски Съюз не съумяха да реализират важен прогрес в изглаждането на разликите си за миграцията по време на снощните си диалози в австрийския град Залцбург. Единственото, за което са се договорили, е, че съюзът би трябвало да си сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Кари Фукунага от True Detective ще режисира идващия " Джеймс Бонд "


Фотограф: Eric Gaillard
Кари Фукунага, прочут с работата си по първия сезон на сериала на HBO True Detective и сценарист и на " То " от 2017 година, ще бъде режисьорът на идващия филм за Джеймс Бонд, откакто Дани Бойл се отхвърли от позицията. Снимките ще стартират през март 2019 година, а филмът би трябвало да бъде публикуван на 14 февруари 2020 година, като към този момент забавянето е единствено с три месеца, написа в. " Гардиън ". Бойл напусна плана през август поради " креативен разлики ".
В ролята на Бонд за пети следващ път ще влезе Даниъл Крейг, въпреки че след " Спектър " през 2015 година да твърдеше, че по-скоро би си отрязал ръката, в сравнение с да играе Бонд още един път.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР