Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На

...
Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На
Коментари Харесай

Много е вероятно да се наложат мерки и за по-малките ученици

 Новите ограничения се постановат, тъй като епидемиологичната обстановка се усложнява. На обособени места лечебните заведения стартират да се затрудняват. Това съобщи във включване по “Вайбър " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в предаването “Тази заран " по Би ти ви. Областните щабове и в този момент можели да трансформират ограниченията съгласно заболеваемостта там.

Но се налагали и ограничения на национално равнище. На въпрос от кое място идват броя 11 000 теста Кунчев отговори, че първо лабораториите у нас не са 65, толкоз са единствено в заповедта на здравния министър, чиито резултати се признавали в чужбина. Иначе общо 185 лаборатории вкарвали данни в системата и те имали потенциал даже да доближат до 30-40 хиляди теста на ден.

" Не обичам да върша прогнози, само че виждам какво става в Европа, там има много по-тежка обстановка, да вземем за пример Чехия ", изясни той.

Ако не вземаме в точния момент ограничения, можело да се случи и да имаме по 5-6 хиляди позитивни случая дневно. " Много е евентуално да се наложат ограничения и за по-малките възпитаници, в случай че данните покажат, че е належащо, ще преминат на отдалечена форма ", изясни доцент Кунчев.

Според него е допустимо още стягане на ограничения, само че без да се стига до “локдаун ". Вечерният час не е доста ефикасен, само че по общини в случай че се постанова, ще го има, в случай че го одобряват общинските щабове.

" Ако нещата вървят по този начин, сигурно ще има удължение на изключителната конюнктура. Съжалявам за оставката на шефа на РЗИ доктор Данчо Пенчев, работеше по 16-17 часа дневно, само че официално имаше нарушаване на разпоредбите със свалянето на карантината на президент и министър председател ", сподели доцент Кунчев.

Затова и не се правели към този момент изключения. Според Кунчев подбудите на доктор Пенчев били да не се пречи на страната, само че наредбата щяла да се съблюдава такава, каквато е написана. Имам връчено особено наставление и съм подложен под карантина за 10 дни, изясни доцент Кунчев. Нямал никакви признаци, през вчерашния ден излязъл резултат от PCR, че е негативен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР