Новините от Саксония са тревожни: в тази федерална провинция –

...
Новините от Саксония са тревожни: в тази федерална провинция –
Коментари Харесай

Коронавирус: Превръща ли се Саксония във второ Бергамо?

Новините от Саксония са тревожни: в тази федерална провинция – най-засегнатата от ковид в Германия сега - седмично се записват по над 400 новозаразени на 100 000 души. А в три общини тази стойност даже надвишава 600. За съпоставяне: приблизително за Германия индикаторът е 179 новозаразени на 100 хиляди поданици.

На 16 декември Германия влезе в локдаун, а Саксония - даже два дни преди този момент. Магазините, учебните заведения и детските градини са затворени, а хората би трябвало по опция да си стоят у дома. Което обаче напълно не се случва: подвижността в Саксония е най-висока в цялата страна. Поради това локалното държавно управление обмисля още по-строги ограничения, в това число регионите с най-голям брой инфектирани да бъдат блокирани.

Ще помогне ли локдаунът?

Тази концепция породи бурни полемики. Министър-председателя Михаел Кречмер се опита да внесе утешение, като сподели, че още нищо не е решено. Специален спешен щаб бил анализирал общините с най-вече случаи и следва този разбор да се оцени. Освен това би трябвало да се изчака отражението на локдауна, което ще е ясно едвам след 10 до 14 дни.

Почти всички огнища на ковид в Германия се намират в Саксония, и най-много в югоизточната част на провинцията - там, където граничат Германия, Чехия и Полша. Десетки хиляди хора, които работят в някоя от прилежащите страни, минават границата всекидневно. Както показва Александър Аренс, кмет на град Бауцен, от неговите 40 000 поданици половината пътуват всеки ден на работа зад граница.

Саксонското " Бергамо "

Много от саксонските клиники работят на ръба на опциите си – липсват и кревати, и медицински личен състав. Именно заради това още при започване на декември саксонският народен представител Маркус Вандервиц заприказва за „ саксонско Бергамо “ по сходство на блокадата, наложена в Италия напролет. В момента в източната част на Саксония да вземем за пример липсват 60 % от личния състав, защото хората са заболели или са под карантина.

Междувременно даже се заприказва за триаж, т.е. на кого от пациентите да се помогне на първо време – едно решение на живот и гибел.

Мерките срещат опозиция

Хората в Югоизточна Саксония не одобряват доста драговолно наредбите и рестриктивните мерки – както се вижда, по улиците има хора, които не носят наложителните маски, или пък носят маските си под носа. Ако ги заговориш, те отбягват и не се стопират. Други признават в диалог, че се съмняват във високия брой новозаразени и по този начин и по този начин не имат вяра на медиите. В един от локалните магазини за играчки хората без маски са изключително добре пристигнали, защото притежателят е от тези, които намерено приканват към отпор на въведените поради пандемията ограничавания.

Разбиране демонстрират хората, които са се разболели от COVID-19 или имат случаи в фамилията или измежду приятелите. Един възрастен мъж признава, че първо не желал да има вяра, че вирусът е рисков, само че трансформирал мнението си, откакто щерка му, служителка в болница, му обяснила ситуацията.

" Ще прибегнем и до най-крайни средства "

В този подтекст кметът на Бауцен Александър Аренс се притеснява, че стягането на ограничаващите ограничения няма да бъде признато елементарно. „ Такова използване на ограниченията, каквото е допустимо в Китай, тук няма да се получи. “ Обяснението му е в опита от предишното и Германска демократична република, когато социалистическата страна детайлно нареждаше какво е позволено и какво – не. „ Днес хората са по-самоуверени, в сравнение с преди 30 години, и към този момент не желаят да се покоряват. Трябва да работим в доста по-голям степен със смислени инструкции. “

Но Аренс си дава сметка, че в един миг напътствията ще се окажат незадоволителни. „ Намираме се в обстановка, в която ще би трябвало да прибегнем и към най-крайното средство, с цел да не допуснем числата да продължат да експлодират “, споделя той.

Автор: Сабине Кинкарц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР