Новината за плановете на Geely Group да стане най-големият акционер

...
Новината за плановете на Geely Group да стане най-големият акционер
Коментари Харесай

Китаецът, който си направи E-Klasse, а днес купува Daimler

Новината за проектите на Geely Group да стане най-големият акционер в Daimler AG, закупувайки 6.8% от немския тръст, надали вълнува изключително елементарния автомобилист. Агресивната капиталова политика на китайската компания обаче е движена от отколешна фантазия на нейния създател и притежател Ли Шуфу, който постоянно е желал Mercedes-Benz.



Днес Geely Group има цяла сбирка от автомобилни марки като се стартира от Volvo, мине се през Proton и се стигне до Lotus, само че единствено допреди 20 година напъните на китайците да създават коли будеха само подигравка. Подобно на доста други компании от Поднебесната, компанията от провинция Джъдзян сглобява къде лицензни, къде искрено крадени модели.

Най-много насмешки отнася самият притежател на предприятието Ли Шуфу за кормилото на своето Geely Yi Hao, известно също като Geely Number 01. Младият управител недоволства от обстоятелството, че в Китай не се създават първокласни коли. Ето за какво поръчва да преработят "номенклатурния " му седан Hongqi CA7200 (лицензно копие на Audi 100) в... Mercedes-Benz E-Klasse W210.



Geely Yi Hao има много странни пропорции, защото китайците се пробват да натъкмят панели от автомобил със задно предаване върху каросерия от модел с предно. Двигателят, трансмисията, салонът и даже тасовете с емблемата на Hongqi остават без смяна.

Първото Geely не влиза в серийно произвеждане. Вместо с нова "E-Klasse " честолюбивият Ли Шуфу поема дългия си път към върховете на автомобилната промишленост с копие на много по-скромен автомобил - Daihatsu Charade от 1987 година Неговият дизайн обаче също е изменен по този начин, че да наподобява на Mercedes-Benz.



Geely Yi Hao дълго време ръждясва из цеховете на компанията и през днешния ден ориста му е незнайна. Самият Ли Шуфу пък е милиардер, чиято фантазия да има Mercedes-Benz е на път да се сбъдне.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР