Нови седем случая на африканска чума при диви свине са

...
Нови седем случая на африканска чума при диви свине са
Коментари Харесай

В Ловешко има нови 7 случая на африканска чума по свинете

Нови седем случая на африканска чума при диви прасета са били установени в Ловешка област през последния месец. Това е съобщено на съвещание на Областната епизоотична комисия. Огнищата са в землищата на селата Острец, Рибарица, Българене, Чифлик, Борима и в землищата на Априлци и Тетевен.

Междувременно бе продължен до 31 януари срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна. Тази мярка е подхваната за ограничение разпространяването на африканска чума по свинете. Също по този начин отпада възбраната за лов в територии, в които е открита дива свиня с съществуване на вируса.

В Русенско пък бе установено, че доста е намаляла популацията на диви свине в района. През 2018 г. са били отстреляни над 600, а предходната - единствено 130. Положителните проби са десетина. Местни ловци обаче се оплакват, че се бавят пробите в Националната референтна лаборатория. Те чакали резултатите със седмици, при което месото се натрупа огромно количество месо във фризерите им. А при съществуване на единствено една положителна проба, цялото месо би трябвало да бъде унищожено.

" Имаме случай още от средата на декември – нямаме резултат от изпратени проби, получени по писмен път. И не можем да освободим отстреляния дивеч от фризерите, а е хубаво да се почиства, тъй като този фризер, който се употребява, при съществуване на едно болно прасе се унищожават всички свине вътре ", съобщи пред Българска национална телевизия Милен Серафимов – зам.-директор по лова в Държавно ловно стопанство " Дунав ".
От Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) разясниха, че няма закъснение при тестванията. Когато обаче от ловните дружинки от страната изпратят по едно и също време към 3000 проби, се изисквало несъмнено време за култивиране им.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР