Нови размери на пенсиите след преизчисляване и вдигане на минимални

...
Нови размери на пенсиите след преизчисляване и вдигане на минимални
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Най-значимо е увеличението на минималните пенсии

Нови размери на пенсиите след преизчисляване и повдигане на минимални и оптималния им размер има от 25 декември. Всяка година застрахователен стаж към този момент ще „ тежи “ повече в пенсионната формула, т.е. ще води до по-висок размер на пенсията.



Минималната за стаж и възраст се усилва от 300 на 370 лева, а оптималната – от 1440 на 1500 лева Социалната пенсия за напреднала възраст към този момент е 170 лева

От януари възрастните ще получават 60 лева Коронавирус добавка вместо 120 лева, които взимаха последните месеци. Ако са имунизирани против ковид, ще получат еднократно 75 лева с пенсията за февруари.

Най-значимо е нарастването на минималните пенсии. Това от една страна е хубаво, въпреки това е обезпокоително, тъй като се „ мачкат “ връзките сред пенсиите. Те би трябвало да се образуват от осигурителния принос, разяснява в „ Тази заран “ президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов. Той посочи, че не е правилно изказванието, че с увеличението на минималната пенсия се дават повече пари на хора, които нищо не са внасяли в системата.

Става въпрос за пенсия за застрахователен стаж и възраст, което значи в днешно време, че този човек се е трудил близо 40 година и е получил пенсия на към 65 година Хората без задоволително стаж имат право на обществена пенсия за напреднала възраст – 170 лв., изясни Манолов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР