Нови процеси тлеят в лявото пространство - бившият председател на

...
Нови процеси тлеят в лявото пространство - бившият председател на
Коментари Харесай

Първанов свири сбор за ново ляво обединение, вътрешната опозиция в БСП застава зад него

Нови процеси тлеят в лявото пространство - някогашният ръководител на Българска социалистическа партия Георги Първанов свири общ брой за ново ляво обединяване, а вътрешната съпротива застава зад него, научи Епицентър. бг.

 

Бивши и сегашни социалисти, отпред с президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов обмислят ново ляво обединяване.

Координатори на концепцията са Костадин Паскалев, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Ана Пиринска, Георги Божинов, Петър Мутафчиев, Калоян Паргов, Петър Витанов и други

 

Още не е ясно дали на форума ще участва някогашният президент на ПЕС и някогашен водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев. Когато напусна поста в европейската левица, той съобщи, че ще работи за това Българска социалистическа партия да бъде още веднъж мощната партия в ляво, от която зависят политическите процеси в България.

 

Следващия вторник - 29 ноември, основателите на новия ляв блок се събират в зала №7 на НДК от 14 ч.

 

На срещата са поканени:

- АБВ на Румен Петков,

- " Изправи се, България " на Мая Манолова, 

- " Движение 21 " на Татяна Дончева,

- " Българска прогресивна линия " на Красимир Янков,

- " Нормална страна " на Георги Кадиев, а също и изтъкнати леви интелектуалци като:

- проф. Иво Христов и Нешка Робева.

 

Нашата цел е обединяване, а не борба, разяснява за Епицентър. бг Костадин Паскалев. Според него към една трета от членовете на Националния съвет - към 60 индивида, споделят концепцията за ново ляво обединяване. " Но би трябвало да кажа, че аз и хората, които мислят като мен, не сме вътрешна съпротива. Ние сме част от Българска социалистическа партия и имаме позиции, които отстояваме ", акцентира Паскалев..

 

Според Георги Първанов е вярно акцентът на форума да бъде върху консолидацията, само че би трябвало да се мисли и за смяна, да се притеглят нови хора. Той акцентира, че форумът в НДК е своевременен, но след него би трябвало да има и други, " с цел да не се губи движение ".

 

Първанов е изключително обезпокоен за разпокъсаната левица в България.

Пред Епицентър. бг той съобщи " Една партия може да е систематична, само че в случай че тя не се трансформира, в случай че няма идейно развиване, в случай че организационно не се укрепва, в случай че не се изведат най-хубавите като водачи, тогава не може да разчита на остарели лаври ".

Според него Българска социалистическа партия би трябвало да осмисли лявата концепция, обществената.

Той е уверен, че една програмна декларация може да бъде методът, по който да се съберат другите визии в левицата, тъй като " прекалено много се разпиляха - на личностна или на идейна основа ".

 

На България е необходим достоверен ляв план, зареден с нови прогресивни хрумвания за осъществяване на съвременна лява политика, счита водачът на „ Българска прогресивна линия “ Красимир Янков.

Според него " Българска социалистическа партия е със сгънат капацитет ".

 

Затова Първанов упорства да се приобщят отначало - дали в границите на самата Българска социалистическа партия или в една огромна лява коалиция всички, които в този момент са се разпиляли. 

 

Очаква се на форума във вторникоснова за диспути по тематиката за левите политики да показа Валери Жаблянов, а също по този начин да се реализира единодушие по няколко съществени въпроса, свързани с стопанската система, енергетиката и сигурността.

 

Според замисъла на организаторите всяка от партиите, които са уверени в нуждата от ляво обединяване, би трябвало да излъчи на собствен управителен орган - конгрес или конференция, членове за координационна група.

 

И тази група да приготви платформата на левия блок.

 

Според Паскалев срещата би трябвало да приемем документ – послание към жителите на България. В него би следвало да бъдат конкретизирани главните политики и правила, които тези леви политически субекти споделят. След това би трябвало неотложно да бъде основана контактна група, която да стартира да работи по фактическото основаване на ляво обединяване. За да се реализира това обаче е належащо управлението на всяка една от тези партии да си вземе съответните политически решения.  

 

Основният план на обединяването е да се върнат обезверените леви гласоподаватели - от 2017 година до момента левицата е понижила съвсем четири пъти резултата си на избори. 

 

" Цялото общество вижда, че все по-малко гласоподаватели гласоподават за левите политически субекти. Българска социалистическа партия получи малко над 9 % на последните парламентарни избори, което съставлява 3 % от гласоподавателите.  Фактически лявото в България е на път да изчезне, да не разясня аргументите за това и няма по какъв начин левите политически субекти да не си дават сметка, че обединяването е належащо, с цел да има ляво политическо посланичество ", споделя Костадин Паскалев.

 

Отсега обаче пред участниците стои въпросът къде и какво ще бъде мястото на Българска социалистическа партия в целия план.

 

Българска социалистическа партия е най-голямата партия в ляво и, в случай че тя взе участие в бъдещия политически блок, той неизбежно ще стане от типа " Българска социалистическа партия плюс ".

Но на гласоподавателите към този момент бяха препоръчани през годините разнообразни разновидности на коалиция вид " Българска социалистическа партия плюс ", които не дадоха чакания резултат. Каква е гаранцията, че в този момент ще дадат?

 

Ако Българска социалистическа партия пък не взе участие в самодейността за консолидация, нейният триумф през цялото време е под въпрос.

 

Ако желае, Българска социалистическа партия има вид да работи за лявото обединяване, вторият вид е да се капсулира и да продължи да разрушава лявото и третият вид е да има ново управление, счита Паскалев.

 

Проблем за самодейността могат да бъдат и обтегнатите до нетърпимост и неспособност за диалог връзки сред редица видни социалисти.

 

„ Такова обединяване е допустимо, когато има цели, които са над персоналното его – за възстановяване на виталния статус и благосъстоянието. През последните години се задълбочава нищетата “, споделя Красимир Янков.

 

Освен това стои и въпросът дали да не се образува напълно нов политически индивид, откакто толкоз формули за обединяване към Българска социалистическа партия не съумяха.

 

Но към този момент основателите на концепцията за ново ляво обединяване са оптимисти.

 

Припомняме, че Георги Първанов е основателят на първите обединителни процеси в левицата още от края на 90-те години.

Тогава бе основана така наречен Солунска четворка (1998 г), в която влязоха Българска социалистическа партия, БСДП на доктор Петър Дертлиев, Обединеният блок на труда на проф. Кирил Петков и Евролевицата на Александър Томов.

Четворката стана основа за необятна лява коалиция, която докара до пробива на локалните избори през 1999 година и след това до успеха на президентските избори през 2001 година.

 

Тогава Първанов избави Българска социалистическа партия от изгубване.

 

След Първанов Станишев продължи линията на обединяване и " Коалиция за България " събра съвсем целия ляв набор. По-късно обаче Станишев изгони Първанов от Българска социалистическа партия, когато той сътвори и оглави АБВ.

Всеки тези процеси на отлюспвания естествено доведоха до понижаване въздействието на левицата в България.

Дали ще се случи ново обединяване - времето ще покаже.

 

" Силата на една коалиция не се мери в математическия брой от електоратите. Това, което преди време си приказвахме: „ Много сме, мощни сме ”, би трябвало да се осъществя като качество, като мощ и тежест на имената ", споделя през днешния ден Георги Първанов.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР