Нови промени в реда за специализациите на лекарите подготвя Здравното

...
Нови промени в реда за специализациите на лекарите подготвя Здравното
Коментари Харесай

Подготвят нови промени в реда за специализации на лекарите

Нови промени в реда за специализациите на лекарите приготвя Здравното министерство. Една от концепциите е да се върнат състезанията.

Редът, по който специализират лекарите в този момент, е от 2015 година и докара до позитивни трендове.

Според данни, предоставени ни от Здравното министерство, повече от 70% от приключилите през последните 3 години български лекари към този момент специализират.

Лекарите до 30 години пък са се нараснали близо 2 пъти – от 1156 в края на 2014 година на 3100 в края на 2017 година.

Нараства и относителният им дял – от към 4% през 2014 година на близо 10 на 100 през 2017 година

Защо тогава се постановат промени?

Една от младите очаквания на българската хирургия е доктор Емил Пешев – специализант по хирургия в Първа градска болница.

Негов прародител е фамозният хирург доцент Тодор Арсов.

„ И втори живот да имам и избор да реша каква компетентност, отново ще е хирургия”, безапелационен е доктор Емил Пешев.

От 2015 година лечебните заведения сами дефинират броя на специализантите, които могат да обучат. Трябва да ги назначат на специализантско място и да им обезпечат най-малко 2 минимални работни заплати. Началникът на Клиниката доцент Гърбев изяснява, че затова лимитират приема.

„ При нас парите идват от бюджет, който се дефинира от клинични пътеки. Те не са увеличавани от 10-12 години, а непрестанно порастват разходите”, сподели доцент Георги Гърбев.

Самите медици оферират да се върнат състезанията, както и да се даде опция на лекарите, които не са назначени на място за специализант, да специализират.

„ Представете си един младеж, който 2-3 години работи в хирургично поделение и след това те не му се броят и той просто ги губи за взимането на специалност”, разяснява доктор Юлиан Йорданов.

Според лечебните заведения казусът ще се реши с обезпечаването на пари за заплатите на специализантите. От министерството обаче демонстрират информация, съгласно която лечебните заведения не стопират да разкриват места. През януари да вземем за пример те са 58.

„ Има и едно друго нещо, което е позитивно – насладата и възприятието, което се поражда, когато окажеш помощ на някой човек, когато го видиш да излезе на личен ход, когато си тръгне самичък от болничното заведение и да ти каже: Благодаря ви, вие ме излекувахте. Това е безценно”, сподели доктор Емил Пешев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР