Нови промени предвижда Министерски съвет - личните карти ще могат

...
Нови промени предвижда Министерски съвет - личните карти ще могат
Коментари Харесай

Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г.

Нови промени планува Министерски съвет - персоналните карти ще могат да се вадят в границите на един работен ден, само че да става единствено на избрани места. Другата смяна е обвързвана с документите за идентичност на хората, навършили 70 години - те към този момент няма да са безсрочни, както до в този момент, а със период от 30 години. Изменението се постанова поради влизането в действие на Закона за електронното ръководство.

Според него персоналните карти, декларирани с експресната услуга (до 8 часа), ще могат да се получават единствено на избрани места. Това са столичната дирекция на полицията и регионалните дирекции в страната, както и в централата на “Български документи за идентичност ”. Тя към момента е на бул. “Мария Луиза ” в София, само че се чака скоро да бъде преместена в нова постройка.

Новата разпоредба, която анулира безсрочните персонални карти, се постанова поради правилник на Европейски Съюз, който се ползва в страните членки от 2 август 2021. Там няма опция за издаване на безсрочни персонални карти. Записано е, че в съюза персоналните карти са с оптимален период на годност 10 години, само че е посочено, че всяка страна може да планува и по-дълъг период.

Сега човек на възраст над 70 година може да употребява персоналната си карта да вземем за пример за пътешестване в чужбина за период от 10 години. След това тя не важи. С 30-годишна персонална карта ще имат повече време за пътешестване зад граница.

При подаване на заявление за издаване и замяна на шофьорска брошура идентичност ще се потвърждава и със остарялата, плануват още измененията в постановлението. Този документ с изключение на дееспособност за ръководство на автомобил потвърждава и идентичност посредством персоналните данни, въведени в него. Сега това става с персонална карта, краткотраен документ за идентичност или паспорт. Постановлението ще прави и по-лесно подаването на документи в някои случаи

Хората няма да имат обвързване да носят документ от разнообразни институции, където към този момент има обединен електронен указател. Така да вземем за пример при придобиване или губене на българско поданство да няма заявление с данни, които към този момент са въведени в Националния автоматизиран информативен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правораздаването.

Също по този начин информацията за засвидетелствуване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната осведомителна система на здравната експертиза. Хората ще носят документи оттова, в случай че не е налична, с цел да употребяват понижената такса за издаване на документ за идентичност.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР