Нови правила за прием в детските ясли на територията на

...
Нови правила за прием в детските ясли на територията на
Коментари Харесай

Нови правила за прием в детските ясли във Варненско

Нови правила за банкет в детските ясли на територията на община Варна утвърдиха членовете на правната комисия към Общинския съвет. Целта е да се уеднаквят критериите за банкет в яслите с тези в градините и да се улеснят родителите при кандидатстване в общински детски заведения. Промените се вършат и поради влезлия в действие Общ европейски правилник за отбрана на персоналните данни, стана ясно на днешното съвещание, оповестиха от Общината.
Една от измененията е обвързвана с подаването на заявки за присъединяване в класиране. Досега то можеше да се прави целогодишно, само че съгласно новите правила ще е за календарна година. Системата ще се отваря за регистрации на заявки на 10 януари и ще се затваря на 15 декември. След привършване на приема за календарната година персоналните данни на децата и заявителите ще се заличават. По този метод се дава опция на родителите за еднакъв старт, който произтича от обстоятелството, че няма значение по кое време е подадено заявката.
Има смяна и в периодите. Досега родителят посочваше месеца и годината, от които желае детето му да взе участие в класиранията за банкет. Според новите правила той ще може да избира сред два интервала: или от 1 януари до края на годината, или от 1 май до края на годината. Предвижда се да има две огромни класирания – през май и през август, само че ще има и ежемесечни при съществуване на свободни места в яслите.
Друга оригиналност е, че се вкарват спомагателни точки за последователност на желанията за детски заведения. Родителят ще има право да уточни до 10 ясли, като за първо предпочитание ще се дават 9 точки, за второ – 8, за трето – 7, по този начин до десето предпочитание, при което няма да се дава спомагателна точка. Заради тези нововъведения се постанова смяна и при точките по главните критерии. Критериите, които до момента носеха по 1 и 2 точки, след поправките ще получават надлежно по 10 и 20 точки.
Класирането на децата ще се прави в низходящ ред, според от събрания сбор точки по посочените от родителите критерии, разказани в разпоредбите. При равни условия ще се ползва процедура по генериране и отсъждане на инцидентни цифри от електронната система за банкет – децата ще се подреждат във прогресивен ред по инцидентно число.
За да влязат в действие новите правила за банкет в детските ясли, е належащо утвърждението на Общинския съвет.
Сред тематиките на днешното съвещание беше и договорката за така наречен Дупка. По време на полемиката стана ясно, че тя към този момент е подписана и община Варна е притежател на сдруженията „ Централен повсеместен магазин “ и „ Порт Палас “, в чиито активи бе теренът на Дупката. По предложение на ръководителя на Общинския съвет Тодор Балабанов бе гласувано правната комисия да разпореди на администрацията да изготви предложение за разпродажба на двете търговски сдружения.
В дневния ред фигурираше също предложение за смяна в Наредбата за финансово подкрепяне на планове на неправителствени организации за предварителна защита на рисковото държание измежду деца и младежи. Комисията излезе с позитивно мнение и препрати въпроса на ПК „ Финанси и бюджет “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР