Нови подробности за спирането на пети блок на АЕЦ Козлодуй

...
Нови подробности за спирането на пети блок на АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

Нови подробности за спирането на пети блок на АЕЦ Козлодуй

Нови детайлности за прекъсването на пети блок на АЕЦ " Козлодуй " даде Агенцията за нуклеарно контролиране. Тя популяризира спомагателна информация за спешното прекъсване посредством задействане на спешната отбрана на реактора на блок 5, което се случи по-рано през днешния ден.

Няма нарушение на рамките и изискванията за употреба. Събитието не е довело до смяна на радиационната конюнктура, уверява  организацията.

" На 22.06.2022 година блок 5 работи на номинална мощ. В 06:05 часа се задейства спешна отбрана на реактора. Задействането на отбраната е в резултат на загуба на електрическо зареждане на секциите, обезпечаващи работата на органите за контролиране от системата за ръководство и отбрана (ОР СУЗ). Загубата на зареждане на секциите е заради задействане на електрическа отбрана от нараснало напрежение ", прецизират от АЯР.

Повишаването на напрежението се дължи на нередовност във възбудителната система на генератора на блока. Неизправността е довела до повишаване на напрежението на секции естествена употреба 6 kV, от които се зареждат и секциите, обезпечаващи работата на органите за контролиране, прецизират от Агенцията.

Реакторът е наведен в подкритично положение. Не са открити отклонения в работата на софтуерните системи и логаритмите на плановите отбрани. Предприети са дейности за определяне на повода за пораждане на неизправността във възбудителната система на генератора, твърдят от АЯР.

От Агенцията разгласиха и оценка на събитието по интернационална канара за нуклеарни е радиационни събития (ИНЕС). Аварията е оценена под скалата/Ниво 0 " Без значителност за сигурността ".

По-рано денем от АЕЦ " Козлодуй " оповестиха, че повреда е изключила пети блок на Централата от енергийната система на страната.

Няма смяна в радиационната конюнктура на площадката на атомната централа, написаха от АЕЦ. И увериха: След премахване на аргументите пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Шести енергиен блок на АЕЦ „ Козлодуй ” работи с цялостно натоварване на мощността в сходство с графика на Електроенергийния систематичен оператор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР