Нови открития на международен екип от учени показват, че бактерии

...
Нови открития на международен екип от учени показват, че бактерии
Коментари Харесай

Нова надежда за живот на Марс и други ледени луни

Нови открития на интернационален екип от учени демонстрират, че бактерии могат да оцелеят в солени химикали, които съществуват на Марс, Плутон, Енцелад (спътник на Сатурн), Европа (спътник на Юпитер) и на доста други места. Откриването на гейзери и подземни океани на луната Европа, органически материал на Марс и вероятността от хидротермални комини на океаните на луната Енцелад ни приближават от ден на ден до откриването на живот на друго небесно тяло. Такъв живот би трябвало да оцелява при рискови условия и проучвания демонстрират, че разнообразни типове бактерии биха могли да съумеят.

Течни океани на някои планети, които са надалеч от Слънцето, имат по ниска точка на заледяване заради химикалите и солите, съдържащи се в тях. Това значи, че микроскопичният живот би трябвало да преодолее тези неподходящи условия, температурите и детайлите. Един тип от тези химикали са перхлоратите. Понеже те са токсични в огромни концентрации, учени желаят да открият какъв брой и в какво отношение могат да попречат на оцеляването на бактерии.

Това значи ли, че на Марс не могат да оцеляват бактерии? Според Джейкъб Хайнц от Техническия университет към Берлинския център за астрономия и астрофизика счита, че има такава опция. „ Съществуването на перхлорати няма да попречат на живота на Марс или където и да е”, споделя Хайнц.

Според него, течните перхлоратни разтвори могат да бъдат изменени, че да усилят способността на бактерията да оцелява, само че салдото сред концентрацията и температурата би трябвало да се поддържа.

Хейнц въпреки всичко акцентира разликата сред да оцелява и да процъфтява. Само тъй като бактерии съществуват в избрани условия не значи, че ще порастват. В момента ученията работи на друго следствие, където открива по какъв начин концентрацията на соли на разнообразни температури влияе на размножаването на бактерии.

Проучвания за разнообразни разтвори на соли, концентрации и температури оказват помощ на учени да концентрират търсенето на живот, или най-малко да не отстраняват благоприятни условия като микробно оцеляване в токсични перхлорати. Други променливи влияят на търсенето на живот като способността на бактерии да устоят на радиация или рисково атмосферно налягане. Може даже да има и фактори, за които още да не знаем, само че с всяко изследване ни става по-ясно ситуацията и се доближаваме по-близо към отговора на този въпроса –Дали сме сами във Вселената?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР