Нови оплаквания от свръхскъпи лекарски услуги по морето. След скандалната

...
Нови оплаквания от свръхскъпи лекарски услуги по морето. След скандалната
Коментари Харесай

Лекари дерат кожи от пациенти по морето

Нови недоволства от свръхскъпи лекарски услуги по морето. След скандалната фактура от 530 лв. за промиване на уши на Златни пясъци, Медицинският контрол стартира инспекция на медицинските центрове по Черноморието, оповестява bTV.

Общо 13 са записаните медицински центрове в Слънчев бряг и Несебър. Заедно с практиките на персоналните лекари и самостоятелните лекарски практики цифрата нараства на 60. Много дребна част от тях имат подписан контракт със Здравната каса. Дори и той обаче не прави услугите по-евтини. Ако се разболеете и нямате направление от персонален доктор, цените са най-малко 4-5 пъти повисоки, в сравнение с в частни центрове в Бургас да вземем за пример.

Така един обзор коства 160 лв., а рентгенова фотография – 120. Преди дни 4-годишният наследник на Свилен подвига 40 градуса температура, с разстройство и повръщане. От Спешния център в Несебър ги изпращат в медицински център в „ Слънчев бряг”.

"Казаха, че не работят с българи, тъй като се оказа, че единствено за спането трябваше да дадем 350 лева, единствено за спане. Отделно за лечение още 350 ни вземаха, 353 лева за две банки глюкоза и в този момент другите медикаменти не знам ", описа Свилен Стоянов.

Въпреки че и двамата родители са здравно обезпечени, отхвърлят престой в клиниката и си потеглят с детето в среднощ. От управлението изясняват, че цените по Каса са единствено за пациенти с направление от персонален доктор. Тези, които нямат, заплащат по ценоразпис.

"В ресторанта зависи какво ще си поръчате. Не, че клиниката е ресторант, но в последна сметка правилото е един и същ– употребяват се избрани неща, те костват толкоз ", съобщи доктор Станко Чобанов – шеф на МСЦ в Слънчев бряг. Крайната цена зависи от процедурите.

"Примерно, една контузия на крайник, в случай че се направи рентгенова фотография, цената ще е една, в случай че не се направи рентгенова фотография, цената ще е друга ", добави още доктор Чобанов. В Златни пясъци цените са идентични за целия курорт. В центъра, в който работи доктор Чакоян, прегледът коства 160 лв.. Пациентите са най-вече чужденци с здравна застраховка.

„ Това са цени, които са европейски и те просто не подлежат на коментар по отношение на Европа. Дори цените са ни по-ниски от някои от по-популярните курорти в Европейски Съюз ", съобщи др Марио Чакоян.

От Изпълнителна организация "Медицински контрол " обясниха, че няма по какъв начин да се месят в ценообразуването в частните медицински центрове, само че могат да упражняват надзор. „ Ние направляваме нещо доста значимо.

Това е дали тези хора съответно са известени за тези свръхцени. И пациентът да избере дали ще се лекува против 500 лв. да му промият ухото или ще отиде там, където цените са доста по-поносими за същата работа и същото качество”, сподели доктор Константин Гърневски от медицинския контрол.

От "Медицински контрол " ще сезират и Комисията за отбрана на потребителите. Проверките на медицинските центрове по Черноморието към момента текат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР