Нови обвинения в полицейско насилие по време на протеста на

...
Нови обвинения в полицейско насилие по време на протеста на
Коментари Харесай

Нови обвинения в полицейско насилие: Мъж твърди, че е бит без причина

Нови обвинявания в полицейско принуждение по време на митинга на футболните почитатели в четвъртък. Мъж твърди, че е обичай от служители на реда до момента в който се прибирал към у дома.

В четвъртък следобяд Георги Вачев бил на изявление за работа в ж.к. " Дружба ", след което слязъл към центъра на София, където живее. Включил се при започване на митинга за 10-20 минути, след което отишъл да вечеря на площад " Славейков ". На връщане към дома му в посока Софийския университет бил упътен от служители на реда да мине по ул. " Гурко " и ул. " Шишман ".

" Минах по тази улица, видях че има почитатели и чух, че има служители на реда, които викаха мощно. Аз си подвигнах двете ръце, застанах с тил и първата ми палка беше тук и след това тук - това ми бяха първите две палки. Баща ми е в системата на Министерство на вътрешните работи от 40 години. Аз застанах с вдигнати ръце и получих две палки в главата, след което ми бяха избити зъби и първите 10-15 секунди, до момента в който се осъзная какво става, получих още удари от дясната страна на тялото. Тъй като бях на изявление преди този момент, бях облечен с риза и балтон. Нямах нито качулка нито нищо ", споделя Георги.

В " Денят стартира " някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов разяснява, че от фрагментите от митинга в четвъртък може да се види, че нарушавания има и от двете страни - почитатели и полиция. Според него такава обстановка може да бъде овладяна без сходни конфликти.

" За страдание от години ставаме очевидци на сходни неща. Подготовката на полицията за защита на сходни събития би трябвало да бъде усъвършенствана, в това число да се подчертава върху образованието им. Не може да удрят хора по този начин ", посочи Емануил Йорданов.

Йорданов прикани всеки един случай да се гледа поотделно и да се обясни в цялостна степен какво е наложило ответните реакции и на двете страни от спора.

" В фрагментите доста елементарно може да се види, че има нарушаване и от двете страни. От една страна, хвърлените камъни, които могат да убият човек. От друга страна, човек, легнал на земята и обичай от трима служители на реда, фрагментите с влизането в заведението на униформени, също не са доста прецизни като осъществяване ", съобщи Емануил Йорданов.

Според престъпния психолог Росен Йорданов към 90% от почитателите и полицията не са прекрачвали закони и правила.

" Може би единствено в нашата страна е допустимо едни хора да излязат на митинг против БФС и най-после стане по този начин, че почитатели и служители на реда да желаят оставката на министър. Феновете, които са били в задните редици, са почнали провокацията. Голяма част от служителите на реда са се опитвали да работят безусловно законно и са употребявали мощ, с цел да предотвратят по-сериозни нарушавания ", сподели престъпният психолог Росен Йорданов.

По мотив желаната оставка на вътрешния министър Калин Стоянов Емануил Йорданов разяснява, че вътрешният министър не управлява организацията на сходни събития.

" Последните години се вижда доста ясно по какъв начин хора се похабяват, употребявани по несъответствуващ метод за претенденти защо ли не. Сегашният вътрешен министър влиза в същата обстановка. Кабинетът на вътрешния министър е най-прекият излаз от политиката ", сподели Йорданов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР