Нови метални съдове и машини за смет ще има във

...
Нови метални съдове и машини за смет ще има във
Коментари Харесай

Нови модерни казани за смет ще има във Варна

Нови железни съдове и машини за боклук ще има във Варна. Модерните казани, които не разрешават да се разпиляват отпадъците по улицата, ще бъдат ситуирани в началото в централната част на града.

Новите казани за битови боклуци са снабдени със специфична система, която разрешава отварянето им изпод с педал. По този метод чайки и други животни няма да могат да разнасят отпадъците.

Когато контейнерите се изпълнят до 70%, специфичен сензор ще изпраща известие на камиона за боклук, с цел да пристигна и прибере боклука.

" Капацитетът на съдовете, най-малките са 2250 литра, по-късно са 3000 литра и 3750. Като най-големите, които са от 7000 литра, могат да се слагат тук-там, където се събират по-големи количества ", съобщи Милена Недялкова, шеф отдел " Контрол и запазване чистотата на публичните територии ".

Събирането на отпадъците ще става посредством автоматизирана система, като шумните компании от сметосъбирачи ще отидат в историята.

" Самото събиране на отпадъците се реализира от кабината на профилираната техника ", изясни Недялкова.

Казаните за боклуци ще изсипват наличието си изпод, когато към този момент са вдигнати върху камиона за отпадък. По този метод ще спре неприятно приключване на зловонни течности, както и разнасянето на боклуци по улицата.

Предвижда се новите казани за боклук да бъдат ситуирани във всички елементи на Варна и курортите до една година. Все още е належащо да бъде създадено ново съоръжение и най-много профилираните камиони, споделиха от общината. Новата система като се изключи че ще обезпечава транспортиране, ще дава и скъпа информация.

" Системата може да дава и статистическа информация по блокове, по микрорайони какъв е размерът на сметта, това ще ни даде опция във времето за обмисляне тези процеси доста по-ефективно ", сподели кметът на града Иван Портних.

До края на седмицата Община Варна ще подпише контракт със завода за боклуци в село Езерово и по този начин ще се реши казусът с предварителното сепариране на отпадъците в града. Заради това и бавното сметопочистване, част от казаните във Варна се препълваха с отпадъци. От общината са
безапелационни, че в случай че не получат гаранции, че качеството на разделното сметосъбиране в града ще се усъвършенства, ще прекратят контракта с оператора.

Репортер: Деян Михайлов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР