Нови мерки по пътищата ще засилват контрола на движение, за

...
Нови мерки по пътищата ще засилват контрола на движение, за
Коментари Харесай

След среща при Борисов за катастрофите: Слагат камери и колани в обществения превоз

Нови ограничения по пътищата ще ускоряват контрола на придвижване, с цел да се предотвратят тежки произшествия. Това стана ясно от изключителната среща при премиера Бойко Борисов, свикана поради злополуката край с. Микре, в която починаха 9 души.

В наредби ще се задължат в най-кратки периоди всички транспортни средства, които извършват публичен транспорт, да се оборудват с видеорегистратори – камери, които снимат в действително време периметъра отвън транспортното средство, т.е. цялата пътна конюнктура и биха могли да бъдат в огромна изгода на Министерство на вътрешните работи, в случай че се стигне до произшествия. Това ще са едни самобитни „ черни кутии “, сподели на брифинга транспортният министър Ивайло Московски.

В рейсове и микробуси ще се сложат и колани, като Московски посочи, че няма да има ограничавания на годините на транспортните средства, само че ще използван условие за евростандарт за механически характерности с най-съвременните системи за сигурност “, означи още той.

Министерство на вътрешните работи ще направи наставление за рискови сектори от пътища, какъвто е и този сектор, покрай Ловеч.

Такива места има на 66-ти км на автомагистрала „ Марица “ и на други места, сподели вътрешният министър Валентин Радев на брифинга след изключителната среща в Министерски съвет, заяви „ Фокус “.

„ Министерство на вътрешните работи ще даде на другите министерства статистиката. Там да бъдат направени усъвършенствания на пътищата “, съобщи Радев.

„ Дали с релефна маркировка или с други неща. Дори в случай че би трябвало и препроектиране на пътищата, с цел да избегнем справедливи аргументи за пътно-транспортни катастрофи. Ако би трябвало да се създадат промени в законодателството “, уточни министърът.

„ От 1000 жертвите по пътищата в България понижиха до близо 600. След това се усилиха малко. От една година следим наклонност, сравнявайки днешния ден със същия ден от предходната година, 50-60 са по-малко убитите.
Опитваме се да натискаме надолу това число, да няма толкоз жертви, само че това е статистиката “, изясни Валентин Радев.

„ Направени бяха промени в законодателството, чакаме усъвършенстване в края на годината. Промените в Закона за придвижване по пътищата и Закона за Министерство на вътрешните работи малко постепенно, само че да окажат своето въздействие това число да понижава, жертвите по пътищата да не са толкоз, да достигнем равнищата до 600, в случай че може и надолу “, добави той.

„ До 2020 година би трябвало да стигнем до половината от смъртните случаи, да се изравним с числата от Европа “, посочи вътрешният министър.

„ Всеки министър и основният секретар на Министерство на вътрешните работи рапортуваха какво може да се направи, по какъв начин може да продължи в добра посока работата на институциите, с цел да понижим натиска върху нарушителите, с цел да няма такива случаи “, сподели още вътрешният министър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР