Нови механизми за прозрачност при избора за главен прокурор и

...
Нови механизми за прозрачност при избора за главен прокурор и
Коментари Харесай

БСП иска механизъм за контрол върху работата на главния прокурор

Нови механизми за бистрота при избора за основен прокурор и благоприятни условия за надзор над работата му. Това оферират от Българска социалистическа партия и са подготвени на диалози с специалисти и хора от системата, с цел да се предложи допустимо най-работещ вид. Социалистите имат и съответни оферти по какъв начин да бъдат определени двамата български прокурори, които ще би трябвало да са в екипа на новия европейски основен прокурор. Идеите на левицата, които би трябвало да бъдат облечени в проектозакони, показа водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Тя напомни, че на 8 април, при последното съвещание на КСНС при президента, тя е показала предложенията на левицата, дефинирани в три точки. Тогава обаче тематиката по този начин и не е била продължена с диспути или контра-предложения.
В новата конструкция към Европейски Съюз - Европейска прокуратура България би трябвало да има двама делегирани европейски прокурори. Нинова желае ясни критерии, по които да бъдат определени тези двама души. По думите й, с цел да бъде обезпечена бистрота, двете структури, които би трябвало да излъчат претендентите са Народното събрание и Президентството. Защото това са двете държавни институции, които не употребяват европейски средства.
Другото предложение на Българска социалистическа партия е за нов Закон за битка с корупцията. Социалистите от дълго време са внесли своя проектозакон в Народното събрание. Приет бе обаче този на ГЕРБ и от него се роди КПКОНПИ. Вече всички видяха, че този закон и тази конструкция са неработещи, акцентира Нинова.
Предстои избор за основен прокурор, подсети водачът на Българска социалистическа партия. Тя изиска отворен и виновен диалог за това по какъв начин могат да се трансформират пълномощията на обвинител номер едно. Става въпрос за институцията, а не за несъмнено лице, което заема поста, посочи Корнелия Нинова. От левицата упорстват за механизъм, който да разреши правосъден надзор върху актовете на основния прокурор и бистрота на неговата работа и решенията, които взима.
От левицата са проучили редица практики в разнообразни европейски страни по тематиката. Имаме съответни оферти, без да претендираме, че сме избрали най-хубавото. Но към този момент сме единствените, които предлагаме решение, добави Нинова. Тя предложения всеки, който може да помогне с оферти, да вземе присъединяване в този диалог. Защото, продължи Нинова, желаеме да си подредим страната. Целта ние е господство на закона и тъждество пред него.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР