Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион

...
Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион
Коментари Харесай

Десет милиона евро отиват за пограничния регион между България и Турция

Нови 10 млн. евро ще бъдат вложени в пограничния район сред България и Турция в планове за запазване на околната среда и развиването на резистентен туризъм. Те се отпускат по Програмата за трансгранично съдействие Interreg - ИПП България - Турция 2014 - 2020 година, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

На гала в Министерството на районното развиване и благоустройството заместник-министър Деница Николова и заместник-министърът на външните работи на Република Турция Фарук Каймакчъ връчиха договорите на бенефициентите, подписани по втората покана за подаване на планови оферти по Програмата. Общо 23 планови оферти започват своята реализация с обезпеченото финансиране, а до дни ще бъдат подписани още 11 контракта, посочи зам.-министър Николова. В рамките на първата покана за набиране планове бяха подписани 43 контракта за 10 млн. евро, 41 от които към този момент са изпълнени, осведоми още тя.

„ Това е една доста значима стратегия за трансграничните райони, тъй като с запас от 28 млн.евро ние съвместяваме нашите старания в партньорства , с цел да създадем по-защитима околната среда, да смекчим вредите от естествени бедствия, да щадим ресурсите си и да развиваме и съхраним културно-историческото си завещание “, означи зам.-министър Николова.

Тя добави, че в границите на оповестените предложения за набиране на планове са подадени 325 оферти , което е явен знак за известността на Програмата и огромния интерес от бенефициентите от пограничните райони. „ Днешното събитие е от изключителна значимост за постигането на крайната цел на Програмата. На първо място, тъй като средствата се дават на най-качествените планове в интерес на хората от района. Всеки от тях ще способства за развиването и опазването на общия трансграничен район “, сподели още Николова.

Тя обърна внимание, че се намираме се в основна година за европейските фондове и Интеррег стратегиите, в която би трябвало да бъде обезпечен висок ритъм на осъществяване на настоящите стратегии с взор към бъдещите такива и полагане на основите за сполучливото им пускане. „ Целта ни за идващия програмен интервал е да осигурим стратегически метод, основан на характерните потребности на трансграничния район, който да усили успеваемостта от кохезионната политика и да има директен резултат за икономическото развиване. През есента ще стартираме разговор с всички заинтригувани страни за бъдещата рамка и вложенията след 2020 година “, сподели още заместник-министърът.-->

Зам.-министър Фарук Каймакчъ поздрави бенефициентите за сполучливите планове. „ В Турция имаме сентенция, че съседа има потребност даже от пепелта на комшията си. Затова ние отдаваме огромно значение на околните си връзки с България. До тук ние изпълняваме по най-хубавия и съразмерен метод програмата за трансгранично съдействие към този момент 10 години. Благодаря на всички, които имат принос в използването на програмата. Проектите ще имат директен принос за развиването и благоденствието на градовете, в които се намираме, и ще развие връзките сред двете страни “, сподели зам.-министър Каймакчъ.

Той уточни, че в бъдеще програмата би трябвало да продължи да поддържа развиването на туристическия бранш, транспортните връзки и планове, които дават решение на проблемите е развиването на градовете в граничните области.

Програмата Interreg – ИПП България – Турция 2014-2020, ориентирана към подсилване на потенциала на потенциала за трансгранично съдействие, обгръща областите Бургас, Ямбол и Хасково за територията на Република България и провинциите Одрин и Къркларели на територията на Република Турция. Общият размер на средствата в сегашния програмен интервал е съвсем 30 млн. евро.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР