Новата вълна поскъпване на банковите услуги вече започна. Няколко големи

...
Новата вълна поскъпване на банковите услуги вече започна. Няколко големи
Коментари Харесай

Три пъти грешно въведен ПИН код на банкомата вече ни струва 1 лев

Новата вълна повишаване на банковите услуги към този момент стартира. Няколко огромни банки оповестиха, че от септември или от октомври постоянно употребявани от клиентите им интервенции ще имат нови цени.

Поскъпването в този момент е по-голямо за бизнеса, откакто юнското засегна главно цените за жители. Така обслужването на разплащателна сметка ще нарастне приблизително с 5 лева Издаването на извлечение от сметката ще коства към 36 лв., и то в случай че размерът му е  до 10 страници. Над този брой ще се събират по 3,60-4 лева на страница.

Банките не престават да подтикват клиентите си да употребяват онлайн и мобилно банкиране посредством по-скъпи такси за обслужване в банков клон. За бизнеса тегленето на пари на каса да вземем за пример ще бъде с комисиона 0,85% върху цялата сума, само че не по-малко от 10 лв.. Без поръчка банката ще взема 1% от цялата сума, което значи, че двете интервенции излизат приблизително с 20% по-скъпо.

Мениджърите на банките трансферират и част от интервенциите, осъществявани на гише, към клиентите. Ако фирменият счетоводител при внасяне на пари опише купюрите, таксата ще е 0,70% от сумата, само че най-малко 10 лв., а в случай че не са разказани - 1% от сумата, само че най-малко 30 лв., написа " 24 часа ".

По-високи са към този момент в някои огромни банки и цените за изтегляне на пари на каса и от разплащателна, и от спестовна сметка. Те не престават да се начисляват като % от сумата, само че с долна граница, като минималният размер е с 1-2 лева повече от преди, а процентът от сумата е с 0,30% по-висок.

По-високите цени на услугите към този момент се насочват и към евровите сметки, като при тях внасянето и тегленето нарастват с 0,50 евро. С по 2 лв. от горната страна пък ще излиза изтегляне и внасяне на суми до 2000 лева  Както и до момента по-солено се таксува изтегляне без предварителна поръчка. Някои трезори към този момент са въвели и санкции за разсеяни клиенти, които постоянно бъркат повече от три пъти ПИН кодовете си и банкоматите блокират картите. Преиздаването на карта следователно ще излиза с 2 лв. повече, а отблокирането на картата, чийто код е сбъркан, към този момент ще коства 1 лев. Досега това ставаше гратис.

От 1 септември всички банки към този момент оферират разкриване на сметки за пари от заплати, пенсии, помощи, които би трябвало да бъдат безвъзмездни. Тези сметки бяха признати заради това, че Народното събрание със закон задължи работодатели с над 100 чиновници да превеждат пари от заплати единствено по банков път. За да се ползват безвъзмездни интервенции обаче, има избрани условия. В тях би трябвало да постъпват пари единствено от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти. При съществуване на други източници на средства се постановат общоприетите такси за такива сметки.

Всяка банка може да добавя тези правила, без да ги нарушава. ОББ да вземем за пример прецизира, че клиентите няма да имат такса за разкриване и закриване на сметката, както и за изтегляне и внасяне на пари в нея, само че единствено в случай че това се прави от банкомат на банката. Месечна такса за обслужване няма да има, в случай че клиентите са получили превод над 145 лв. през настоящия месец. Предлага се и сметка за заплата, на която също няма да има такси при изтегляне и внасяне на банкомат на банката. Обслужването ѝ обаче ще коства 4,40 лева месечно, а за клиенти без превод на работна заплата и различен регулярен ежемесечен приход над 145 лв. месечната такса ще е 4,90 лв.. За да няма проблем с тегленето на пари от тези сметки в дребните градове и села, където броят на банкоматите е мощно стеснен, а някъде изцяло липсват, финансовото министерство контракти с пощите в тях да се слагат ПОС терминали с алтернатива освен за заплащане, само че и за изтегляне на пари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР