Новата политическа карта на местната власт в България вече е

...
Новата политическа карта на местната власт в България вече е
Коментари Харесай

Новата политическа карта на България: Промяната настъпва на Югозапад, червен бриз на Североизток

Новата политическа карта на локалната власт в България към този момент е много по-пъстра в спрямо тази от преди 4 години. ГЕРБ е несъмнено в губеща позиция, като отстъпва в пет регионални града (шест, в случай че броим и Пазарджик, където въздействието на партията е голямо, макар че дългогодишният кмет Тодор Попов официално не е от ГЕРБ, а по-скоро от Пеевски) - някои от тях на ПП-ДБ, други на Българска социалистическа партия, само че също и на претенденти, подкрепени от локални фактори или по-малки партии в няколко регионални града.

Все отново партията на Борисов ще ръководи в 13 регионални града, измежду които и Пловдив, който - след загубата на София, се обрисува като новия властови център на ГЕРБ. Нова " облага " от картата е Плевен, където Валентин Христов победи след два следващи мандата кмета Георг Спартански, повдигнат този път от предприемчив комитет. Спартански ръководи града два мандата като в предходния беше подсилен от някогашния " Реформаторски блок ".

По-особен случай е Перник, където Станислав Владимиров завоюва втори мандат още на първи тур, само че региона механически се пребоядисва, защото Владимиров бе определен в началото като кмет на Българска социалистическа партия, само че след раздор с партията на Корнелия Нинова бе повдигнат от локална коалиция и подсилен от ГЕРБ.

Коалицията ПП-ДБ се явява на локални избори за първи път и реализира сложни, само че значими пробиви, концентрирайки въздействието си в Югозападна България. Нейни кметове ще ръководят София, Благоевград и Пазарджик, само че също и третия по величина град на България - Варна, където Благомир Коцев прекъсва десетгодишното ръководство на Иван Портних (ГЕРБ). Нещо повече - резултатите на Коцев във Варна демонстрират, че успеха му над Портних е съкрушителна. Разликата сред тях на балотажа е 10 000 гласа. ПП-ДБ печелят и борбата с ГЕРБ за районните кметове в черноморския град като победи в два региона - Одесос и Приморски. В третия регион - Младост, ще ръководи кмет, излъчен от обединението " Алтернативата на жителите ".
Благомир Коцев от ПП-ДБ (дясно) постави безапелационен завършек на десетгодишното ръководство на Иван Портних (ГЕРБ). Реклама
Особено знакова е успеха на ПП-ДБ в Пазарджик. Там депутатът Петър Куленски победи дългогодишния кмет Тодор Попов, който ръководи града четири мандата. Досега Попов постоянно се кандидатираше от името на разнообразни по-малки обединения, а ГЕРБ се явяваше на изборите със свои претенденти, само че по този начин или другояче Попов демострираше и беше в близки връзки с Бойко Борисов от времето, когато той беше министър председател. Беше непосредствен и до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който в предходни парламенти водеше листата на придвижването в региона и влизаше като депутат от пазарджишкия район. На този избор ГЕРБ не издигна собствен претендент и още преди изборите застана зад кандидатурата на Попов и затова изглеждаше непреклонен.

Това обаче не му оказа помощ за спечелването на нов мандат. Куленски го победи с малко над 3000 гласа.
Знаковият кмет на Пазарджик Тодор Попов - непосредствен и до ГЕРБ, и до Движение за права и свободи, си потегля след 4 мандата отпред на града, надвит от претендента на ПП–ДБ Петър Куленски. Фотограф: Надежда Чипева
Попов е много авторитетен освен в региона си и това беше другата причина да се смята за непреклонен. Преди години той оглавяваше Националното съдружие на общините. През годините името му бе обвързвано със скандал със безценен парцел в пазарджишкото село Паталеница, убийството на дясната му ръка и шеф на кабинета му, поръчки давани на определени компании. Но нищо от това не пречеше на Попов до момента да бъде преизбиран.

Като знакова може да се дефинира също и успеха на ПП-ДБ в Благоевград, където претендентът им Методи Байкушев завоюва кметската конкуренция против досегашния кмет Илко Стоянов. Той изкара на поста две години откакто завоюва частичните кметски избори против Румен Томов. Причината за изключителния избор тогава беше отстраняването на Томов, който преди този момент завоюва вота като самостоятелен, подсилен от Българска социалистическа партия, от поста след решение на съда, който приключи пълномощията му поради присъединяване му в комерсиално сдружение откакто към този момент беше определен за кмет. На частичните избори Илко Стоянов се кандидатира от партията на Слави Трифонов " ИТН ", а на този избор като самостоятелен, подсилен от ГЕРБ.
Кандидатът на ГЕРБ в Пловдив Константин Димитров (ляво) се наложе безапелационно над Ивайло Старибратов (ПП-ДБ), а Пловдивслед загубата на София се обрисува като новия властови център на ГЕРБ. Реклама
Макар да регистрира тези избори като забележителен триумф, Българска социалистическа партия действително ще ръководи още веднъж 4 регионални града - колкото и преди. Сега обаче те са съсредоточени в Североизточна България - Русе, Силистра, Разград, Шумен. В Русе втори мандат завоюва Пенчо Милков, а в Шумен Христо Христов, който победи претендента на ГЕРБ Георги Колев. В Разград вотът завоюва Добрин Добрев, който е член на Българска социалистическа партия, само че на вотът се яви като самостоятелен, подсилен от социалистите. На балотажа той победи претендента на ПП-ДБ Мирослав Грънчаров, а съгласно депутати от обединението за успеха на Добрев е съдействала поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи в града. В Силистра Българска социалистическа партия дружно с още няколко по-малки обединения поддържа Александър Сабанов, който се яви като самостоятелен и завоюва кметския избор. Сабанов беше народен представител от Вътрешна македонска революционна организация в 44-ото Народно заседание.

Движение за права и свободи пък резервира своята цитадела Кърджали. Там придвижването смени дългогодишния си кмет Хасан Азис с Ерол Мюмюн, който завоюва кметското място още на първия тур.

Трима дългогодишни локални политици ще изкарат още по един мандат:

Валентин Ревански ( " Пряка народна власт " ) в Ямбол Цветан Ценков във Видин (местна коалиция СДС-Новото време - НДСВ) Йордан Йорданов (коалиция ДБГ, Има Такъв Народ, Национална движение „Симеон Втори", ССД, ВМРО-БНД) в Добрич. Той е кмет на града от 2015 година Тогава беше определен от листата на Реформаторския блок, а 4 години по-късно завоюва за повторно изборите като претендент на сходна локална коалиция (без Има Такъв Народ, която още не съществуваше, и без ВМРО-БНД), която го поддържа в този момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР