Новата онлайн измама набира популярност в интернет. Мишените се атакувани

...
Новата онлайн измама набира популярност в интернет. Мишените се атакувани
Коментари Харесай

Пазете Се! Българският Интернет Е Залят С Нова Безочлива Рекетьорска Схема!

Новата онлайн машинация набира известност в интернет. Мишените се атакувани през имейли от непознати жители. А измамниците настояват, че имат компрометиращ секс запис на жертвата си и желаят заплащане, с цел да не го разпространят.

В началото на месеца Милена Димова получава имейл, в който й оповестяват, че компютърът й е нападнат от хакери. Твърди се, че е следена през уеб камерата и даже, че са правени записи до момента в който гледа порно в интернет. " Заснехме ви, че правите някакви полови дейности и това клипче ще го разпратим по всички уеб сайтове, в случай че не изпратите пари. Това не ме тормози, тъй като не съм давала никакви мотиви ", разяснява Милена Димова.

Уж хакерската офанзива се оказва известна спам акция, която доближава и до хиляди български консуматори в интернет, описват киберекспертите.

Друга жена Маргарита Радославова също е измежду целите на измамниците.

А с цел да звучи правдоподобно - имейлът съдържал и същинската ключова дума на целта. " Те в никакъв случай не са влизали в него и сега можете да имате нова ключова дума, само че когато ви покажат остаряла, е задоволително да ви убеди, че са влизали във вашата пощенска кутия. И ти, изпадайки в потрес, си подготвен да споделиш пари или други " услуги ", с цел да можеш да се отървеш ", разяснява специалистът по киберсигурност Борислав Сестремски.

Оказва се, че паролите изтичат от масиви с наши регистрации в други уеб сайтове или обществени мрежи, които са по-малко предпазени.

" Тези масиви наброяват милиони, приближават се до милиард с неповторими имейли и пароли от тях. Изтичането става по метод, прочут от доста години - хакери хакват пароли на онлайн магазини, на регистрации на конгреси, услуги, където сте регистрирани и в случай че вашият потребител нейм съответствува с паролата, която съответствува с паролата в същинския си имейл - тогава те употребяват тази ключова дума, която са прихванали, с цел да ви убедят, че имат вашия имейл ", показва Сестремски.

" Обикновено се нападат остарели уеб сайтове, които не са обновени, такива, които не криптират информацията, академични уеб сайтове, дребни електронни магазини - да вземем за пример за цветя от 90-те години. Ако ние използваме една и съща ключова дума за всеки един уебсайт - те най-вероятно имат паролите за нашия Фейсбук, за нашата поща, за нашето електронно банкиране ", разяснява Александър Ненов - специалист по киберсигурност.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР