Новата обстановка в страната с обявеното извънредно положение заради коронавируса

...
Новата обстановка в страната с обявеното извънредно положение заради коронавируса
Коментари Харесай

Погребалните фирми изоставят протеста с катафалки

Новата конюнктура в страната с оповестеното изключително състояние поради ковид възпря заканите на погребалните компании, че ще блокират с катафалките си центъра на София .

От сектора демонстрираха в сряда и четвъртък, като проведоха шествия по съществени столични булеварди със своите профилирани коли. Поводът бяха планувани законодателни промени в активността им, които те считат за лобистки. Погребалните компании не се отхвърлят от митингите, само че ще търсят други форми да изразят недоволството си.

„ На този стадий, заради стеклите се условия, ще създадем разбор, тъй като в действителност обстановката е тежка в страната, само че няма да спрем с нашия митинг. Сега евентуално няма да имаме физическа опция и ще протестираме, където можем – онлайн и по всевъзможни други способи ”, съобщи Атанас Аргиров, ръководител на Съюза на погребалните компании в България на конференция през днешния ден.

Проблемът се заформи към промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), импортирани от група депутати на Вътрешна македонска революционна организация. С поправките се постановява, че общинските препоръки ще одобряват наредби, уреждащи погребенията и всички свързани с това действия . Срещу предлагането въстана коалиция от браншови организации, включваща Съюза на погребалните компании в България, Асоциацията на погребалните компании и Сдружението на компаниите от погребалния отрасъл. Според тях законодателната самодейност цели да сътвори преимущество за общинските предприятия, предоставящи сходни услуги, както и за някои частни компании .

„ Свидетели сме на нападателна интервенция от страна на част от каменоделските компании, по-точно на Съюза на българските каменоделци. Бившият ръководител на сдружението Димитър Антов, в този момент общински консултант, злоупотребява с правмощията си на общински консултант, и посредством тези благоприятни условия, и участието си във Вътрешна македонска революционна организация, подтиква парламентаристи да внасят лишени от здрав разсъдък законопроекти ”, съобщи Цветана Гочева от Българска асоциация за погребална просвета.

От Съюза на погребалните компании оповестиха, че непосредственият резултат от законопроекта ще бъде появяването на 265 разнообразни наредби, регулиращи погребалната активност – колкото са общините в страната, както и внезапен скок в цените на услугите. Ще се утвърди и цялостната липса на единни стандарти в региона , настояват от сектора – сега нямало такива за ковчезите, за гробните места, за надгробните знаци, за преноса на умряло лице и неговото предпазване и други

Недоволните бяха безапелационни, че няма да спрат натиска си, до момента в който не се одобри закон, който изцяло да контролира погребалната активност, „ а не такива лобистки текстове, за който са получили подтиквани да ги прокарат ”. Според протестиращите „ допустим ” законопроект имало направен в районното министерство. „ Фактът, че в Министерство на регионалното развитие се изготвя следващият вид, а в Народното събрание се стартира законопроект, който да добави Закон за устройство на територията в тази материя, свидетелства за това, че законодателната власт няма доверие на изпълнителната власт, че ще извърши своя ангажимент да изготви специфичен закон, който да контролира публичните връзки в погребалната област. Това е фрапантен образец за недоумение и пренебрежение на двете управляващи ”, уточни Цветана Гочева.

Досега в България не е имало протестно шествие с катафалки. Е, случи се. Нищо чудно да се случат и други неслучили се до момента събития. Човешкото самообладание има лимит и ние приближаваме към него. Не можем да се движим с темповете на волска карупа и да има искания, че сме бяла страна. По въпросите на погребалната активност сме доста надалеч от белите страни. Франция има закон за погребалната активност от годината на Априлското въстание... Всички сме заинтересувани да има общ ред, а не непълен, фрагментарен. Представяте ли си в една община да работят едни правила за придвижване по пътищата, а в прилежащата да са други. Е, по какъв начин ще се движим? ”, заключи Гочева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР