Новата мегакомисия няма да приема скоро сигнали за подкупиДо края

...
Новата мегакомисия няма да приема скоро сигнали за подкупиДо края
Коментари Харесай

Борбата с корупцията е блокирана за поне 6 месеца


Новата мегакомисия няма да приема скоро сигнали за подкупи

До края на българското европредседателство битката с корупцията ще бъде на процедура блокирана, сигнализираха адвокати и депутати. Причината е, че новата отраслова мегакомисия, която по закон би трябвало да проработи от на следващия ден, ще се образува месеци наред. Не е ясно какво ще работят до тогава чиновниците, които се трансферират в нея. Това ще забави проектите на премиера Бойко Борисов " до две-три години " да се оправи с корупционния проблем, както даде обещание пред европарламента предходната сряда. 

Законът за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество излезе в " Държавен вестник " в петък и влиза в действие след три дни. Това значи, че от вторник ще са анулирани законите за конфискацията, за спор на ползи и за гласност на имуществото на лицата на висши държавни постове. 

В този миг новата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество към момента няма да съществува. Временно по този начин ще се преименува комисията за конфискация (КОНПИ), написа в заключителните разпореждания на закона. Мандатът на управлението й ще се приключи при избирането на нови шефове, а това ще стане най-рано след два месеца. 

В КОНПИ би трябвало да се влеят Комисията за спор на ползи (КПУКИ), БОРКОР, звеното от Сметната палата, отговарящо за имуществото на чиновниците по високите етажи, и антикорупционната дирекция на ДАНС. Как ще стане това ще бъде разказано в устав, който би трябвало да бъде признат от новата комисия в едномесечен период от влизането в действие на закона. Месеци ще отнеме и да се назначат шефове и инспектори в териториалните дирекции.

Най-голяма е бъркотията по въпроса кой какво ще работи до приемането на правилника. БОРКОР, Комисията за спор на ползи и звената от Сметната палата и ДАНС действително няма да могат да вършат нищо. Комисията за спор на ползи престава да съществува, като не е планувано да довършва старите си производства. " Неприключилите инспекции за нелегално имущество и спор на ползи се довършват по досегашния ред от комисията ", написа в закона. Тоест евентуално от преименуваната КОНПИ, която няма процедура по спора на ползи. 

Според адвокати има огромен риск нейните решения през идващите месеци да бъдат анулирани от съда. Пред " Сега " юрист Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация ", който взе участие в дебатите за закона в правната комисия, разгласи, че плануваният от него безпорядък се е сбъднал. " Комисия, която съществува на съображение на анулиран закон, не може да извърши нито едно законно деяние ", счита той. Според него комисията за конфискация не може да стартира нови производства, а може единствено да довършва висящите си. Висящите инспекции за спор на ползи не могат да бъдат довършени от никого, тъй като решенията биха паднали в съда. Ако жители стартират да изпращат сигнали за корупция, също няма кой да ги преглежда - това ще стане най-рано след 3 месеца. 

Опасения имат и в Българска социалистическа партия. " Ще станем очевидци на липса на деяние от страна на комисиите за спор на ползи и за конфискация и в това време новият мегаорган още няма да е образуван. Мисля, че приказваме минимум за шест месеца, като се има поради, че механически би трябвало да се приготви постройка за него, чиновниците от останалите звена би трябвало да се преназначат. На новия орган ще бъдат предоставени функционалности във връзка с доста лица, което значи, че ще е нужен огромен административен потенциал. Съмнявам се, че обединявайки разнообразни по съществото си органи, ще се реализира толкоз бързо стиковането сред тях и правоприлагането ", съобщи депутатът Филип Попов.

От БОРКОР още преди 2 седмици импровизирано споделиха пред " Сега ", че към този момент де факто са разпуснати. Комисията за спор на ползи заяви, че ще работи до влизането в действие на новия закон. От КОНПИ бяха безапелационни, че бъдещата им работа е " разказана ясно и тъкмо в закона " и те ще се придържат прецизно към него. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ се измъкна с обяснението, че " работата на другите структури няма да стопира, планувано е тяхното поетапно обединение, което е в детайли разказано в новия закон ". 

От Министерския съвет не разясниха проблема и препратиха към Министерството на правораздаването като вносител. Оттам дадоха отговор, че с преименуването на КОНПИ и вливането на останалите органи в нея " се подсигурява непрекъсваемост ". За спор на ползи щели да се произнасят инспекторатите към разнообразни органи или упълномощени чиновници. На въпрос какво ще вършат чиновниците на БОРКОР, КПУКИ, Сметната палата и ДАНС, до момента в който се одобри устройственият устав, отговорът е, че " сливането на изброените структури ще настъпи от датата на влизане в действие на закона, затова няма да има спиране в реализираната от техните чиновници активност ". Тоест сигурното е, че ще им се заплащат заплатите. Бюджетите на тези структури щели също да се слеят механично и нямало да се постановат спомагателни разноски, настояват от министерството, без да посочват крайна сума.

ХАОС 

- до месец Народното събрание би трябвало да избере ръководител на комисията, а до 2 месеца - заместниците му. Те би трябвало да встъпят в служба по едно и също време.

- в 3-месечен период би трябвало да се одобряват наредбите за съставяне на дирекцията, която ще ревизира сигналите за подкупи, наредбите за подаването на имуществени заявления, инструкциите за взаимоотношение с останалите държавни органи, новите мостри на имуществените заявления.

- в 6-месечен период ДАНС следва да съобщи на комисията всички архивни каузи и настоящи каузи на действен доклад./ segabg.com

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР