Новата европейска десница може да последва популистката стратегия на американския

...
Новата европейска десница може да последва популистката стратегия на американския
Коментари Харесай

Новата десница в ЕС може да следва стратегията на Тръмп, за да печели подкрепа на евровота

Новата европейска десница може да последва популистката тактика на американския президент Доналд Тръмп, с цел да завоюва поддръжка на идните този месец избори за Европейски парламент, съобщи един от водачите на партията " Алтернатива за Германия ". 40-годишната икономистка Алис Вайдел, известна с хапливите си нападки против Европейския съюз, е в авангарда на едно придвижване, което слага под въпрос следвоенния консенсус за все по-голямо политическо съдействие.

" Може доста да научите от предизборната акция на Тръмп, в това число за активизирането на електората ", съобщи Вайдел пред " Асошиейтед прес ", отбелязвайки, че обичайните специалисти са подценявали възможностите на Тръмп да победи до самия завършек на акцията.

Тя също по този начин изрази възхищението си от способността на някогашния пълководец на Белия дом Стив Банън да употребява медиите, с цел да съобщи посланието на Тръмп. " Това, което е от значително значение, също и за нас, е, несъмнено, основаването на избрана публика, на свободни медии да вземем за пример, в които и ние можем да изразим позицията си. А ние в действителност имаме проблем с това сега ", сподели Вайдел в огромно изявление, обещано в парламентарния офис на партията й.

Традиционните медии в Германия се концентрираха върху деянията на " Алтернатива за Германия ", свързани с крайнодясна идеология, антисемитски изявления и връзки с неонацисти. Един от водачите на " Алтернатива за Германия " Александер Гауланд назова времето на диктатурата на Адолф Хитлер " курешка " в историята на Германия, а авторитетният водач на партията в Източна Германия Бьорн Хьоке сподели, че е време Германия да спре да се разкайва за нацисткото си минало.

Вайдел в началото се фокусираше върху това да подлага на критика общата европейска валута еврото, само че откакто въздействието на нейната вътрешнопартийна секта понижа, тя насочи вниманието си към по-охраняваните граници и ограничаващата миграционна политика.

Въпреки че това са общи тематики за всички десни и крайнодесни партии в Европа, измежду тях има разлики. Вайдел изрази подозрение дали типът медии на Банън, изразяващи мощни партийни пристрастия, може да бъде пренесен от другата страна на Атлантическия океан, отбелязвайки, че общоприетият, недиференциран метод за рекламиране на националистическите партии в Европа ще се провали. " Европа е доста по-разнообразна, тя не е толкоз хомогенна. Ние се състоим от разнообразни страни с разнообразни езикови райони, разнообразни истории и, несъмнено, друга динамичност ", уточни Вайдел.

В навечерието на изборите за Европейски парламент, които ще бъдат създадени от 23 до 26 май в 28-те страни членки на Европейския съюз, " Алтернатива за Германия " на Вайдел се съюзи с националистически партии от други европейски страни, измежду които са популистката антимигрантска " Лига " в Италия и крайнодесният френски Национален общ брой.

Въпреки това има някои разлики. " Алтернатива за Германия " и десните партии в скандинавските страни, да вземем за пример, поддържат пазарната стопанска система, до момента в който Националният общ брой има по-протекционистки възгледи. " Лига ", Национален общ брой и " Алтернатива за Германия " са проруски, което ги слага в спор с полската партия " Право и правдивост " и " Финландците " във Финландия.

Изборите за Европейски парламент на 26 май в Германия ще са тест за способността на " Алтернатива за Германия " да усилва поддръжката за себе си след основаването си през 2013 година Тя влезе в Европейския парламент с повече от седем % на изборите през 2014 година. Този път се чака да получи двуцифрен резултат. Подобно на други европейски страни, където популизмът се ускори, " Алтернатива за Германия " притегля

гласоподаватели, съгласно които Европейски Съюз е опасност за националния суверенитет

и пълномощията му би трябвало да бъдат понижени или анулирани. Платформата на " Алтернатива за Германия " за европейските избори включва предложение Германия да напусне Европейски Съюз (по образеца на Великобритания), в случай че не бъдат осъществени обилни промени. Вайдел не показва краен период за промените, само че съобщи, че Германия би трябвало да показа на Европейски Съюз лист с условия, както направи някогашният английски министър председател Дейвид Камерън през 2015 година

Сред огромния брой рецензии против Европейски Съюз Вайдел показва опитите за опазване на еврото (което в този момент се употребява в 19 страни членки) и неуспеха на Европейски Съюз в контрола на имиграцията. Тя изрази поддръжката си за рецензиите на Тръмп против европейските мита за импорт на американски коли, които са по-високи от американските мита за европейски коли. " Той е безусловно прав по този въпрос ", сподели Вайдел.

Според Вайдел към момента не е ясно дали популистката дясна партия " Фидес " на унгарския министър председател Виктор Орбан ще напусне Европейската национална партия и ще се причисли към новия националистически алианс.

" Правят се опити за привличането на Виктор Орбан,

само че това зависи от самия Виктор Орбан ", сподели Вайдел. " Има някои разлики за политиката по отношение на Русия ", добави тя, без да дава повече детайлности. Партията на Вайдел зае сериозна проруска линия. Тя поддържа анулацията на европейските наказания против Русия поради анексията на украинския полуостров Крим през 2014 година и поддръжката за проруските сепаратисти в Източна Украйна. На въпроса дали партията й поддържа анулацията на европейските наказания, даже Русия да остане в Крим, Вайдел отвърна, че въпросът " поражда несъгласия " и на него няма елементарен отговор. " Разбира се, човек може да разбере Русия, която в действителност се нуждае от незамръзващо пристанище, а Крим обезпечава тъкмо това ", сподели тя.

Вайдел отхвърли страховете, че " Алтернатива за Германия " ще насърчи връщането на Германия към експанзионистичните й политики отпреди войната, макар че членове на партията бяха снимани през уикенда по какъв начин пеят неразрешения първи стих на немския народен химн. Песента съдържа фразата " Германия над всичко " и има поради простирането на немската територия през Полша до днешната съветска Калининградска област. " Това не е неразрешено, само че, несъмнено, не беше мъдро ", разяснява Вайдел.

На фона на поддръжката за " Алтернатива за Германия ", която е към 13 % съгласно неотдавнашни социологически изследвания в Германия, Вайдел съобщи, че партията има капацитет да усъвършенства резултата си. Тя към този момент влезе в немския федерален парламент, където е най-голямата опозиционна партия, и участва във всички 16 районни Народното събрание.

" Сега ще се надигнем пред идващото си затруднение ", сподели тя, отбелязвайки, че съгласно социологическите изследвания " Алтернатива за Германия " общо разполага с по-голяма поддръжка в Източна Германия от дясноцентристкия блок на канцлера Ангела Меркел.

Един от въпросите, по които партията влезе в спор с немското публично мнение, са

климатичните промени,

които се трансфораха в един от главните въпроси за гласоподавателите. Германската екологична партия на Зелените съгласно социологическите изследвания разполага с 20 % от поддръжката на гласоподавателите, което е повече от два пъти от резултата й на последните избори.

Платформата на " Алтернатива за Германия " слага под въпрос дали изпусканите от хората излъчвания са виновни за климатичните промени, макар че преобладаващият брой учени са съгласни с това изказване. " Абсолютно не е потвърдено, че хората въздействат на климата. Може и да е по този начин, само че няма отговор на въпроса какъв брой е огромно това влияние. Възможно е Слънцето да има огромно влияние върху климата ", сподели Вайдел.

Според учени слънчевото греене в действителност е на най-ниското си равнище от половин век насам. " Слънчевата интензивност понижа след 50-те години, така че, в случай че не друго, то слънцето е в контраст на световното стопляне ", твърди Щефан Рамщорф, ръководител на центъра за разбор на земните системи към Потсдамския институт за климатични промени край Берлин.

Нетрадиционни изказвания за мигрантите, исляма и климатичните промени се трансфораха в комерсиална марка на " Алтернатива за Германия " през последните години, като осигуриха на партията доста наличие в новините и обществените мрежи.

Вайдел, която е представител на по-умереното крило на партията, упрекна немските медии, че се отнасят незаслужено към " Алтернатива за Германия " и се концентрират върху избрани детайли, с цел да я показват като " крайнодясна партия или нещо много по-лошо ". " Миналата вечер не можах да отида на ресторант ", споделя Вайдел, имайки поради случай от понеделник, при който от първокласен берлински ресторант отказали да създадат резервация за управлението на партията. " Нарекоха ме антисемитка и расистка. Просто по този начин ", добави Вайдел. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР