Новата домашна ОС най-вероятно ще играе второстепенна роля, но в

...
Новата домашна ОС най-вероятно ще играе второстепенна роля, но в
Коментари Харесай

Китай форсира проекта за собствена операционна система

Новата „ домашна Оценка за съвместимост ” най-вероятно ще играе второстепенна роля, само че в по-общ проект тя ще помогне за реализиране на огромната цел – самостоятелност от Съединени американски щати

Китай знае, че без лични технологии няма да победи в комерсиалната война със Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Войната в света на високите технологии се разгаря все по-силно и най-новият ход в тази битка е проектът на Китай да наложи лична операционна система. Нейните основи в действителност са положени от дълго време и ще е нужна малко работа, с цел да се случи проектът. Анализаторите са на мнение, че в този нов стадий от комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай азиатската страна има повече шансове да завоюва.

Двата най-големи разработчика на операционни системи в Китай оповестиха проектите си да се обединят и взаимно да изградят нова „ вътрешна операционна система ”. China Standard Software (CS2C) и Tianjin Kylin Information (TKC), едни от най-големите софтуерни компании в страната, имат тесни връзки с държавното управление в Пекин.

И двете компании са известни на локалния пазар на операционни системи. CS2C сътвори „ китайския клон на Windows XP ”, прочут като NeoKylin OS, а TKC е актуалният притежател на Kylin, първата операционна система на Китай. CS2C и TKC възнамеряват да основат взаимна компания, посредством която ще създават, маркетират и продават новата операционна система.

CS2C и TKC имат устно съглашение за капиталов проект и в бъдеще следва да бъде подписана формален контракт, обявиха двете компании на взаимна конференция на 6 декември. Настоящите операционни системи Kylin и NeoKylin ще служат като база за новата Оценка за съвместимост, споделят от двете компании. В резултат на сливането сред тях новата „ домашна Оценка за съвместимост ” ще комбинира настоящото лого на Kylin OS и логото на NeoKylin OS. Системата към момента няма публично име.

Операционните системи в Китай

Корените на двете операционни системи се намират в истинската платформа Kylin, основана през 2001 година от учени в Националния университет по отбранителни технологии. Kylin се основава на FreeBSD и е създадена посредством известната Програма 863 – държавен фонд, основан през 80-те години, с цел да подтиква развиването на локалните технологии и да помогне на Китай да реализира самостоятелност от задграничните технологии.

FreeBSD версията на Kylin OS по този начин и не става всеобща. Софтуерът бива разпрострат в някои китайски военни мрежи, само че не във всички, и остава известен единствено измежду университетските и изследователските планове, отбелязва ZDNet.

За нея се заприказва интензивно през 2016 година, когато китайски студент с прякора Dancefire разкри, че основателите на Kylin са копирали огромни дялове от кода на FreeBSD v5.3, с малко или даже никакви модификации, като приликите в кода доближават цели 99,45%.

Нова версия на база Linux ядрото беше пусната през 2009 година, а през 2014 година създаването мина от Националния университет по отбранителни технологии към новосъздадената TKC. Появиха се версии Kylin за настолни компютри, сървъри и вградени устройства – както с търговски, по този начин и с безвъзмездни лицензи.

Тези Kylin версии се оказваха доста сполучливи и бяха употребявани за упрлавление на на Tianhe-1 и Tianhe-2 – най-бързите суперкомпютри в света все още на стартирането им през 2010 и 2013 година Сега и двата суперкомпютъра работят с версия на Kylin OS, известна като Galaxy Kylin.

Общностната версия на Kylin OS продължава да е безвъзмездна и TCK твърди, че тя се изтегля повече от 24 милиона пъти всяка година.

CS2C пък направи своя доработка на Kylin през 2010 година и сътвори по-удобна за потребителите версия, наречена NeoKylin. Чрез дъщерната си компания Winning Software компанията създаде NeoKylin и я направи мощна и сполучлива. NeoKylin понастоящем е съвместима с повече от 4000 софтуерни и хардуерни продукта, доставя се авансово конфигурирана на множеството компютри, продавани в Китай, и завладя десктоп пазара, доминиран от TKC.

CS2C твърди, че дружно с TKC държи 90% пазарен дял в държавния бранш. Това не е чудно, тъй като през 2014 година държавното управление на Китай прикани за подмяна на задграничните операционни системи с „ домашни ” други възможности.

Нов опит за подмяна на непознатия програмен продукт

Новините за взаимно създадената „ вътрешна Оценка за съвместимост ” идват тъкмо откакто Файненшъл таймс заяви, че сега държавното управление в Пекин прави втори опит да се отърве от задграничните технологии на фона на непрестанно ускоряващата се комерсиална война със Съединени американски щати. Изданието заяви, че Пекин е наредил на всички държавни служби и обществени институции да заменят хардуера и софтуера, създаден в чужбина, с китайски други възможности до 2022 година Това е нова национална политика, наречена „ 3-5-2 ”.

Сегашното съществуване на двете „ домашни ” операционни системи основава някои неудобства за потребителите. Например, доста приложения, които работят на Kylin, не работят на NeoKylin и назад. Това пречи на основаването на „ общонационална ИТ система ” без нежелани търкания и несъвместимости.

Предвид проекта за унищожаване на всичкия задграничен хардуер и програмен продукт от държавните системи в границите на три години, от Пекин евентуално ще оказват помощ за сливане на двете Оценка за съвместимост в обща платформа. Правителството е добре известно със своя метод за субсидиране на локалния пазар на технологии.

Кой ще победи

В изявление за CNBC през септември Дейвид Рош, президент на Independent Strategy, сподели, че китайско-американската комерсиална война е това, което принуждава Китай да търси по какъв начин да се дистанцира от американските технологии – чипове, хардуер и програмен продукт. „ Китай в никакъв случай повече няма да се довери на Съединените щати и ще реализира своята софтуерна самостоятелност в границите на седем години ”, съобщи Рош пред CNBC.

Той също по този начин предвижда, че Китай ще завоюва комерсиалната война. „ Това е спор сред възходяща световна мощ и намаляваща световна сила… Не става въпрос единствено за търговията ”, сподели Рош.

И е ясно, че Китай има дълготраен проект за справяне с актуалната комерсиална война. Новата „ домашна Оценка за съвместимост ” най-вероятно ще играе второстепенна роля, само че в по-общ проект тя ще помогне за реализиране на огромната цел.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР