Новата 2020 година в допълнение към страшните горски пожари в

...
Новата 2020 година в допълнение към страшните горски пожари в
Коментари Харесай

Вирусът на Белия метален плъх и ще стигне ли страшната епидемия до България?

Новата 2020 година в допълнение към страшните горски пожари в Австралия и кървавото изостряне на политическата рецесия в Близкия изток донесе и плашещи известия за началото на нова зараза в Китай.

Заразените с незнайния до в този момент вирус внезапно подвигат температура, става им доста горещо, имат тресчица и проблеми с дишането.

Симптомите на болестта до болежка припомнят на признаците на "Пурпурната гибел ", от която преди седемнадесет години починаха няколко хиляди души. Ще може ли новата екзотична болест от Китай да даде началото на нова международна зараза? Този въпрос си задават международните медии.

Загадъчната зараза стартира още през декември предходната година в южния град Ухан - центъра на провинция Хубей. Ухан не е доста известен измежду туристите, тъй като няма изход на море и курортни зони.

Но това е огромен транспортен център, който е ситуиран на мястото на сливането на реките Янцзъ и Ханшуи. Той също се сята и за най-гъсто обитаемият град в Китай. В Ухан живеят 12 милиона души и е ситуирано едно от най-големите летища в света.
Към момента е известно за към 60 заболели китайци в лечебните заведения в Ухан. Вече е известно и за първия смъртен случай от заболяването. Други 11 души са в тежко положение.

Под карантина са сложени 163-ма души, които са имали близки контакти със инфектираните. Самият многомилионен Ухан и цялата провинция Хубей, евентуално, са на ръба на епидемията.

През първата седмица китайските медици изобщо не разбираха с какво си имат работа. И едвам на 9 януари най-сетне схванаха, че пневмонията е провокирана от незнаен до в този момент вирус - представител на фамилията на коронавирусите. Това съществено изплаши интернационалната общественост.

През XX век международните епидемии на коронавирусите към този момент са заплашвали човечеството. Например, през 2003 година от прилежащата на Ухан провинция Гуандун по целия свят плъзна една от най-опасните епидемии на новото хилядолетие.

Смъртоносният патоген бе наименуван ковид SARS, пораждащ атипична пневмония, която доста мъчно се поддава на лекуване. Страшният вирус бързо разрушаваше леките дробове на болния, което постоянно водеше до гибел.

По време на епидемията от SARS починаха 813 души - всеки десети заразил се. Болестта бе наречена "Пурпурната гибел " поради присъщата кашлица и храчки кръв.

Друг ковид през 2013 година провокира взрив на по този начин наричания близкоизточен респираторен симптпм (MERS). Тогава от заболяването починаха минимум 431 души по целия свят. Нивото на смъртност на инфектираните бе сред 27 и 40 %.

Знаели са, само че са криели...

За първия починал от "Пурпурната гибел " пациент китайците са знаели още през ноември 2002 година, само че са скрили информацията от интернационалната общественост, Хората са разбрали за разразилата се зараза едвам през февруари 2003 година. Когато от борда на летящ от Китай към Сингапур аероплан във Виетнам бе свален болен американски предприемач.

Въпреки извършеното лекуване, американецът скоро по-късно почива в болница в Ханой, заразявайки преди този момент контактувалите с него лекари.

Смъртоносната болест бързо се популяризира из Хонконг и Виетнам, а също и в други страни. Правителството на Китай тогава бе подложено на доста остри рецензии поради укриването на информацията за епидемията, за което китайците по-късно дълго време се извиняваха.

Затова, когато се появи сходна епидемиологична обстановка, Китай навреме осведоми Световната здравна организация (на 1 януари).

Вътрешната битка на Китай против... опасността от суматоха

През седемнадесетте години, минали от първия ден на експлоадирането на епидемията на ковид, в Кирай се трансформираха много неща. Страната стана много по-открита, само че това се отнася освен до разпространението на информация, само че и до по-активните авиосъобщения, което може да докара до стремително развиване на епидемията.

Засега медицинските експертни общества, в това число и СЗО, предлагат обстановката да не се ескалира ненужно "и да не се подхващат каквито и да е ограничавания върху пътуванията в Китай или търговия със страната въз основа на наличната информация, налична по това събитие ".

Тук СЗО е единомислещо с китайските управляващи, които се опълчват на всякаква информация (от тяхна позиция лъвлива) за епидемията. Днес в Китай тече следствие във връзка с осем души, разпространяващи информация за това, че новият вирус се популяризира по въздушно-капков път.

Според формалните версии, болните са се заразили от животни или инфектирани артикули. Всичките други версии Китай дефинира като преждевременни.

Към момента управляващите в Китай са затворили пазара за морски блага на Хуанан, който се счита за място за разпространяване на вирусната зараза, тъй като първите заболели са служащи на този пазар.

Там са продавал освен морски артикули, само че също и зеленчуци и месо от разнообразни животни. Трябва да се напомни, че експлоадирането на "Пурпурната гибел " (според медиците) е станало след приложимост от страна на китайци на месо от инфектирани котки и кучета.

Също към този момент към момента няма нито един случай на инфектиран от болните доктор. Експертите на Китай считат, че макар по-раншното подобие, настоящето експлоадиране на пневмонията няма нищо общо с експлоадирането на "Пурпурната гибел " през 2003 година.

Инфекция срещу туризма

Коронавирусът абсолютно към този момент е провокирал зараза, напуснала рамките на Китай. Случаи на болестта към този момент се появиха в Хонконг и Сингапур. При това от началото на епидемията е предходна единствено към седмица. Напълно допустимо е обстановката да се утежни.

В Ухан към този момент са пристигнали специалисти на СЗО. По летищата на Хонконг, Сингапур и Тайван е засилен епидемиологичния надзор. Тайванският център за надзор на болесттите присвои на загадъчната зараза от Ухан пета категория на инфекциозните болести, което дава на Тайван юридическата база за бързо въвеждане на карантина във всеки един миг.
По данни от 2019 година хората, пристигнали за туризъм от Китай у нас, през 2018 година са 14 хиляди души.

Китайските туристи в Европа не престават да бележат растеж на годишна база, като съгласно последните данни на European Travel Commission (ETC) за интервала януари-декември на 2018 година този растеж е бил 5,1%.

През 2018 година, трите най-посещавани от китайски туристи европейски дестинации са били Англия (2,4% ръст), Германия (2,6% ръст) и Франция (7,7% ръст). Трите дестинации с максимален растеж пък са Хърватия (45,7%), Естония (35,8%) и Унгария (25,1%).

Топ 10 на най-посещаваните от китайци градове в Европа влизат Париж, Рим, Прага, Москва, Интерлакен, Виена, Флоренция, Венеция, Будапеща и Барселона.

През миналата година се следи неочакван растеж на китайски туристи в относително непопулярни досега за тях дестинации, като Сърбия (заради безвизовата политика), Русия, Швеция, Финландия, Полша, Белгия, Норвегия и Исландия.

А къде е България?

България изостава по отношение на съседите си във връзка с привличането на китайски туристи. Според данни на Национален статистически институт, представени от Министъра на туризма Николина Ангелкова, през 2017 година страната ни е посетена от 26 хиляди китайски туристи, което е 41,2% растеж спрямо миналата година.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР